Różnego rodzaju placuszki to coś, co często gości w mojej kuchni. Przede wszystkim dlatego, że moje dzieci je uwielbiają. Dziś przedstawiam Wam przepis na najprostsze placuszki z ciecierzycy. Są naprawdę łatwe w przygotowaniu, a do tego bardzo wartościowe za sprawą użytej mąki. Zanim skorzystacie z przepisu na placuszki z ciecierzycy, koniecznie przeczytajcie co nieco na temat tego rodzaju mąki. Zerknijcie także do tego wpisu, aby dowiedzieć się, dlaczego warto sięgać po strączki. Zapraszam! 🙂
Dlaczego warto mieć w kuchni mąkę z ciecierzycy?
- jest naturalnie bezglutenowa, zatem znajdzie zastosowanie u osób z celiakią i nietolerancją glutenu,
- ma niski indeks glikemiczny, zatem polecana jest osobom z zaburzeniami glikemii, czy insulinoopornością,
- znajdziemy w niej kwas foliowy, witaminy z grupy B, witaminy A, D, K oraz składniki mineralne, takie jak: miedź, fosfor, żelazo, sód, magnez, potas, a także cynk,
- spożywając mąkę z ciecierzycy dostarczamy sobie cennych antyoksydantów, głównie izoflawonoidów, które wykazują działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i detoksykacyjne,
- ma sporą zawartość białka, przez co powinna gościć przede wszystkim u osób stosujących diety bezmięsne (przy okazji zachęcam do zapoznania się z moją gotową dietą laktoowowegetariańską),
- znajdziemy w niej także cenny błonnik, który m.in. usprawnia pracę jelit, ale także ułatwia odchudzanie,
- mąka z ciecierzycy zawiera także nienasycone kwasy tłuszczowe, które korzystnie wpływają na poziom cholesterolu, co zmniejsza ryzyko powstawania zmian miażdżycowych w naczyniach krwionośnych,
- ma wielorakie zastosowanie w kuchni, np. jako zagęstnik do zup, panierka, składnik placuszków, naleśników, ciastek, czy innych wypieków,
- może także zastąpić w danym przepisie jajka.
Najprostsze placuszki z ciecierzycy – składniki (12 placuszków):
- 1 szklanka mąki z ciecierzycy,
- 3/4 szklanki wody,
- szczypta soli,
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
- łyżeczka oliwy z oliwek (tak, na oliwie można smażyć :)).
Sposób przygotowania
Przygotowanie tych placuszków jest bardzo łatwe. Wystarczy wrzucić do miski mąkę, sodę, sól i zalać wodą. Następnie wszystko wymieszać i zblendować na gładką masę.
Ciasto odstawiamy na około 5-7 minut. Po tym czasie delikatnie natłuszczamy patelnię oliwą z oliwek za pomocą pędzelka.
Placuszki nakładamy partiami (1 łyżka ciasta to 1 placuszek) i krótko smażymy z obu stron do zarumienienia.
Smacznego! 🙂
Gotowe placuszki z ciecierzycy można serwować np. z aromatycznym leczo, albo posmarować je humusem i zjeść z ulubiona sałatką. Dobrze smakują także w wersji na słodko z masłem orzechowym i ulubionymi owocami. Możliwości jest naprawdę mnóstwo! 🙂
Jeden placuszek to:
około 52 kcal
Białko: 2,7g
Węglowodany: 7,2g
Tłuszcz: 1,2g
Błonnik pokarmowy: 1,3g
Ładunek glikemiczny: 2,0 (IG = 35,0)
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂