Najprostsze placuszki z ciecierzycy. Plus informacje na temat wartości odżywczych mąki z ciecierzycy.

4K

Różnego rodzaju placuszki to coś, co często gości w mojej kuchni. Przede wszystkim dlatego, że moje dzieci je uwielbiają. Dziś przedstawiam Wam przepis na najprostsze placuszki z ciecierzycy. Są naprawdę łatwe w przygotowaniu, a do tego bardzo wartościowe za sprawą użytej mąki. Zanim skorzystacie z przepisu na placuszki z ciecierzycy, koniecznie przeczytajcie co nieco na temat tego rodzaju mąki. Zerknijcie także do tego wpisu, aby dowiedzieć się, dlaczego warto sięgać po strączki. Zapraszam! 🙂

placuszki z ciecierzycy

Dlaczego warto mieć w kuchni mąkę z ciecierzycy?

  • jest naturalnie bezglutenowa, zatem znajdzie zastosowanie u osób z celiakią i nietolerancją glutenu,
  • ma niski indeks glikemiczny, zatem polecana jest osobom z zaburzeniami glikemii, czy insulinoopornością,
  • znajdziemy w niej kwas foliowy, witaminy z grupy B, witaminy A, D, K oraz składniki mineralne, takie jak: miedź, fosfor, żelazo, sód, magnez, potas, a także cynk,
  • spożywając mąkę z ciecierzycy dostarczamy sobie cennych antyoksydantów, głównie izoflawonoidów, które wykazują działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i detoksykacyjne,
  • ma sporą zawartość białka, przez co powinna gościć przede wszystkim u osób stosujących diety bezmięsne (przy okazji zachęcam do zapoznania się z moją gotową dietą laktoowowegetariańską),
  • znajdziemy w niej także cenny błonnik, który m.in. usprawnia pracę jelit, ale także ułatwia odchudzanie,
  • mąka z ciecierzycy zawiera także nienasycone kwasy tłuszczowe, które korzystnie wpływają na poziom cholesterolu, co zmniejsza ryzyko powstawania zmian miażdżycowych w naczyniach krwionośnych,
  • ma wielorakie zastosowanie w kuchni, np. jako zagęstnik do zup, panierka, składnik placuszków, naleśników, ciastek, czy innych wypieków,
  • może także zastąpić w danym przepisie jajka.

Najprostsze placuszki z ciecierzycy – składniki (12 placuszków):

  • 1 szklanka mąki z ciecierzycy,
  • 3/4 szklanki wody,
  • szczypta soli,
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • łyżeczka oliwy z oliwek (tak, na oliwie można smażyć :)).
placuszki z ciecierzycy
Złociste placuszki z ciecierzycy

Sposób przygotowania

Przygotowanie tych placuszków jest bardzo łatwe. Wystarczy wrzucić do miski mąkę, sodę, sól i zalać wodą. Następnie wszystko wymieszać i zblendować na gładką masę.

placuszki z ciecierzycy

Ciasto odstawiamy na około 5-7 minut. Po tym czasie delikatnie natłuszczamy patelnię oliwą z oliwek za pomocą pędzelka.

placuszki z ciecierzycy

Placuszki nakładamy partiami (1 łyżka ciasta to 1 placuszek) i krótko smażymy z obu stron do zarumienienia.

Smacznego! 🙂

placuszki z ciecierzycy
Tak wyglądają w środku 🙂 Tym razem towarzyszyły nam przy okazji naszego multizadaniowego dania z wołowiną 🙂

Gotowe placuszki z ciecierzycy można serwować np. z aromatycznym leczo, albo posmarować je humusem i zjeść z ulubiona sałatką. Dobrze smakują także w wersji na słodko z masłem orzechowym i ulubionymi owocami. Możliwości jest naprawdę mnóstwo! 🙂

Jeden placuszek to:
około 52 kcal
Białko: 2,7g
Węglowodany: 7,2g
Tłuszcz: 1,2g
Błonnik pokarmowy: 1,3g
Ładunek glikemiczny: 2,0 (IG = 35,0)

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Zapisz się do newslettera i odbierz

DARMOWY EBOOK

"Kalorie się liczą, ale Ty nie musisz ich liczyć..."

Nie wysyłam spamu!

Więcej informacji znajdziesz w mojej polityce prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij