Tym razem pomysł na jednogarnkowy pyszny obiad. Leczo z kiełbaską idealnie sprawdzi się w chłodne, jesienne dni. Przygotowanie tego dania jest bardzo proste i szybkie więc polecam szczególnie zabieganym mamom. Leczo możemy zjadać z kromką chleba albo dogotować do niego ryż, kaszę lub makaron. Możliwości jest wiele. Zapraszam do przepisu na pyszne klasyczne leczo z kiełbaską.
Leczo z kiełbaską – składniki (4 porcje):
- 4 kiełbasy śląskie (400g),
- 1 cukinia, około 400g,
- 2 pomidory malinowe,
- papryka żółta,
- papryka czerwona,
- 2 białe cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 200g passaty pomidorowej,
- łyżka koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżki masła klarowanego,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- płaska łyżeczka słodkiej papryki,
- płaska łyżeczka wędzonej papryki,
- szczypta chilli,
- 1/2 łyżeczki majeranku,
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii,
- szczypta soli i pieprzu.
Sposób przygotowania
Najpierw kiełbasy kroimy w plasterki, a następnie każdy z nich na ćwiartkę.
Następnie drobno siekamy cebule i czosnek.
Później w woku lub garnku rozgrzewamy masło klarowane oraz oliwę z oliwek.
Następnie wrzucamy na patelnię kiełbasy, czosnek oraz cebule. Całość podsmażamy przez około 10 minut co jakiś czas mieszając.
W tym czasie kroimy cukinię w plasterki, a każdy z nich później w ćwiartkę.
Później papryki oraz pomidory kroimy w drobną kostkę.
Następnie do podsmażonej kiełbasy i cebuli dodajemy cukinię i papryki. Dodajemy także passatę i koncentrat pomidorowy.
Całość mieszamy, doprawiamy i dusimy przez około 20 minut.
Na koniec dodajemy także pomidory. Jeszcze raz wszystko mieszamy i chwilę gotujemy.
Gotowe danie polecam przystroić zieloną, posiekaną natką pietruszki.
Smacznego! 🙂
1 PORCJA TO:
około 447 kcal
Białko: 24,8g
Węglowodany: 27,1g
Tłuszcz: 29,1g
Błonnik pokarmowy: 6,6g
Ładunek glikemiczny: 7,2
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂