Klasyczne leczo z kiełbaską

811

Tym razem pomysł na jednogarnkowy pyszny obiad. Leczo z kiełbaską idealnie sprawdzi się w chłodne, jesienne dni. Przygotowanie tego dania jest bardzo proste i szybkie więc polecam szczególnie zabieganym mamom. Leczo możemy zjadać z kromką chleba albo dogotować do niego ryż, kaszę lub makaron. Możliwości jest wiele. Zapraszam do przepisu na pyszne klasyczne leczo z kiełbaską.

Leczo z kiełbaską – składniki (4 porcje):

  • 4 kiełbasy śląskie (400g),
  • 1 cukinia, około 400g,
  • 2 pomidory malinowe,
  • papryka żółta,
  • papryka czerwona,
  • 2 białe cebule,
  • 200g koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki,
  • szczypta chilli,
  • 1/2 łyżeczki majeranku,
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii,
  • płaska łyżeczka soli,
  • płaska łyżeczka pieprzu.

Sposób przygotowania

Najpierw kiełbasy kroimy w plasterki, a następnie każdy z nich na ćwiartkę.
Następnie drobno siekamy cebule.
Później w woku lub garnku rozgrzewamy masło klarowane oraz oliwę z oliwek.
Następnie wrzucamy na patelnię kiełbasy oraz cebule. Całość podsmażamy przez około 15 minut co jakiś czas mieszając.
W tym czasie kroimy cukinię w plasterki, a każdy z nich później w ćwiartkę.
Później papryki oraz pomidory kroimy w drobną kostkę.
Następnie do podsmażonej kiełbasy i cebuli dodajemy także cukinię i papryki.
Całość mieszamy, doprawiamy i dusimy bez przykrycia przez około 20 minut.
Na koniec dodajemy także pomidory oraz koncentrat pomidorowy. Jeszcze raz wszystko mieszamy.
Gotowe danie polecam przystroić zieloną, posiekaną natką pietruszki.

Smacznego! 🙂

1 PORCJA TO:
około 447kcal
Białko: 24,8g
Węglowodany: 27,1g
Tłuszcz: 29,1g
Błonnik pokarmowy: 6,6g
Ładunek glikemiczny: 7,2

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij