Curry z kalafiorem i ciecierzycą. Bezmięsna i rozgrzewająca propozycja obiadowa :)

5.9K

Tym razem pomysł na prosty i pyszny obiad, dodatkowo w wersji wegańskiej. Curry z kalafiorem i ciecierzycą. Wszyscy miłośnicy mięsa koniecznie powinni spróbować tego dania. Jestem pewna, że zasmakuje każdemu. A pamiętajmy, że nawet jeśli daleko nam do kuchni wegetariańskiej, czy też wegańskiej, to jednak posiłki mięsne powinny gościć na naszych stołach tylko 3-4 razy w tygodniu. Łapcie zatem przepis na pyszną i bezmięsną propozycję obiadową. Mi najbardziej odpowiada w niej kalafior, który nie jest ani za twardy ani za miękki, po prostu idealny. Pyszności! 🙂

curry z kalafiorem i ciecierzycą

Curry z kalafiorem i ciecierzycą – składniki (2 porcje):

  • mały kalafior, do 500g (lub mrożone różyczki kalafiora),
  • 200g ciecierzycy z zalewy (masa netto),
  • 200ml mleka kokosowego (polecam z kartonika z firmy Real Thai),
  • 200ml wywaru warzywnego,
  • 1 biała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • około 1cm imbiru (lub szczypta suszonego imbiru),
  • płaska łyżka curry,
  • 1/2 łyżeczki kurkumy,
  • szczypta soli, pieprzu i płatków chilli,
  • 100g ryżu basmati,
  • 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • pół łyżki oleju kokosowego.

Sposób przygotowania

Najpierw rozdzielam kalafior na mniejsze różyczki. Jeśli używamy kalafiora mrożonego, to nie będzie z tym problemu.
Następnie drobno siekam cebulkę, czosnek i świeży imbir.
Później w głębokiej patelni rozgrzewam olej kokosowy i podsmażam pokrojone warzywa.
W trakcie smażenia dodaję także przyprawy i przesmażam wszystko razem, wtedy danie nabierze fajnego aromatu.

curry z kalafiorem i ciecierzycą

Następnie wrzucam na patelnię także różyczki kalafiora i zalewam całość mlekiem kokosowym oraz wywarem warzywnym.
Na koniec dodaję także porządnie przepłukaną na sitku ciecierzycę. Wszystko mieszam i gotuję na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut.

curry z kalafiorem i ciecierzycą

W tym czasie w garnuszku gotuję ryż według przepisu z opakowania.
Gotowe curry podaję z ugotowanym ryżem oraz posiekaną natką pietruszki.

Smacznego! 🙂

JEDNA PORCJA TO:
około 482 kcal
Białko: 17,5g
Węglowodany: 87,7g
Tłuszcz: 8,1g
Błonnik pokarmowy: 12,8g
Ładunek glikemiczny: 41,1

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Zapisz się do newslettera i odbierz

DARMOWY EBOOK

"Kalorie się liczą, ale Ty nie musisz ich liczyć..."

Nie wysyłam spamu!

Więcej informacji znajdziesz w mojej polityce prywatności.

Join the Conversation

  1. Świetna, szybka i zdrowa potrawa, a ponad to bardzo smaczna i lubiana przez moją rodzinę. Z łatwością można ja też przygotować w wolnowarze, którego jestem olbrzymią fanką.

  2. Natalia Autor says:

    Super! Cieszę się, że Wam także smakuje 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij