Czas uraczyć Was jakimś nowym przepisem, bo dawno nie było tutaj nic nowego. Dziś mam coś dla wszystkich fanów dań mięsnych. Multizadaniowe danie z wołowiną, które jest po prostu przepyszne. Skąd taka nazwa? Otóż danie możecie wykorzystać na wiele sposobów. Można zjeść je solo, ale także z dodatkiem makaronu, kaszy, ryżu, czy jako nadzienie pysznej tortilli. Możliwości jest wiele, a baza jedna 🙂 Zatem serdecznie zachęcam do wypróbowania nowego przepisu 🙂
Składniki (6 porcji):
- 600g mielonej wołowiny,
- 1 cebulka,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 cukinia,
- 1 papryka,
- 250g czerwonej fasoli konserwowej (masa netto).
- 150g kukurydzy konserwowej (masa netto),
- łyżka oliwy z oliwek,
- około 1/2 szklanki wody,
- przyprawy: szczypta soli, czarnego pieprzu, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, szczypta płatków chilli, 1/4 łyżeczki oregano, szczypta bazylii i kurkumy,
- liście kolendry do posypania dania.
Sposób przygotowania
Najpierw posiekaj cebulkę i czosnek, a następnie zeszklij warzywa na oliwie z oliwek. Po chwili dodaj mięso oraz przyprawy i całość przesmaż. W tym czasie pokrój cukinię i paprykę w kostkę, a fasolę i kukurydzę przepłucz na sitku. Później wszystkie warzywa dodaj do patelni z podsmażonym mięsem i zalej całość wodą. Duś przez około 15 minut. Na koniec gotowe danie posyp świeżą kolendrą.
Smacznego! 🙂
Jedna porcja to:
około 315 kcal
Białko: 25,4g
Węglowodany: 19,2g
Tłuszcz: 15,4g
Błonnik pokarmowy: 4,6g
Ładunek glikemiczny: 5,1 (IG = 35,4)
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂