Dziś propozycja na małe co nieco dla wszystkich łasuchów 🙂 Ale spokojnie, taka słodycz może być jedzona bardzo często. Super propozycja zarówno dla małych jak i dużych. Zapraszam do przepisu na pyszne, szybkie i łatwe w przygotowaniu ciastka owsiane z marchewką i kakao.

Ciastka owsiane z marchewką i kakao – składniki (około 20 sztuk):
- 2 małe marchewki (łącznie około 150g),
- 80g płatków owsianych górskich,
- 100g mąki orkiszowej,
- 2 łyżki kakao 100%,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 jajka,
- 1 łyżka płynnego oleju kokosowego,
- opcjonalnie szczypta sproszkowanej stewii.
Sposób przygotowania
Najpierw marchewki ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Następnie dodajemy do nich jajka i olej kokosowy, wszystko mieszamy.
W drugiej misce łączymy ze sobą suche składniki, czyli płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao (opcjonalnie także stewię). Również wszystko mieszamy.
Później dodajemy mokre składniki do suchych i wszystko bardzo dokładnie mieszamy.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Z powstałej masy kakaowej formujemy zwilżonymi dłońmi kuleczki i delikatnie je spłaszczamy. Ciastka układamy na blaszce.
Ciasteczka pieczemy przez około 15-20 minut w rozgrzanym na 175 stopni piekarniku, funkcja góra-dół.
Smacznego! 🙂
JEDNO CIASTECZKO, TO:
około 50kcal
Białko: 1,9g
Węglowodany: 7,9g
Tłuszcz: 1,3g
Błonnik pokarmowy: 0,8g
Ładunek glikemiczny: 4,5
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂