Kochani, dziś dzielę się z Wami przepisem na pastę, która skradła kubki smakowe moich podopiecznych. Taka prosta i taka pyszna pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów. Koniecznie wypróbujcie! Z przepisu podanego poniżej otrzymacie pastę na mniej więcej 3-4 kromki pieczywa. Jeśli chcecie więcej, to polecam podwoić listę składników. Pasta jest niesamowicie prosta w przygotowaniu i stanowi wspaniały, odżywczy i wartościowy dodatek do kanapek. A jak już wiecie, kanapki można stworzyć w całkiem fajny i ciekawy sposób, o czym więcej pisałam tutaj. Serdecznie zapraszam do przepisu 🙂
Składniki:
- ciecierzyca w zalewie ze słoika, 100g (masa netto),
- łyżeczka oliwy z oliwek,
- 5 suszonych pomidorów w zalewie z oleju,
- 3/4 łyżeczki suszonej bazylii,
- 2 ząbki czosnku (czosnek jest opcjonalny, natomiast z uwagi na jego dobroczynne działanie, warto go uwzględnić).
Sposób przygotowania
Najpierw przepłukujemy ciecierzycę na sitku. Następnie obieramy czosnek. Na koniec wszystkie składniki wrzucamy do naczynia i blendujemy na gładką pastę. W razie potrzeby dolewamy odrobinę wody lub dodajmy więcej oliwy z oliwek.
Smacznego! 🙂
Całość przygotowanej pasty to:
około 145 kcal
Białko: 6,8g
Węglowodany: 20,5g
Tłuszcz: 4,3g
Ładunek glikemiczny: 5,6
Jeśli podobnie jak ja uwielbiasz wszelkiego rodzaju pasty do pieczywa, to koniecznie zerknij do tego wpisu zbiorczego. Znajdziesz w nim zestawienie 14 moich ulubionych past do kanapek, które urozmaicą Wasze codzienne posiłki 🙂
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂