Omlet z pieczarkami i czerwoną cebulką to rewelacyjny pomysł na wartościowe i sycące śniadanko. Przygotujecie go w szybki i prosty sposób, zatem nie pozostaje mi nic innego, jak tylko podzielić się z Wami przepisem na to danie. Ja zwykle jadam omlety, gdy czeka mnie długi i pracowity dzień. Po takim śniadaniu moja energia uwalniana jest stopniowo, co sprzyja w wykonywaniu różnych zadań.
Omlet z pieczarkami i czerwoną cebulką – składniki:
- 2 jajka od szczęśliwej kurki,
- mała garść pieczarek,
- 1/2 czerwonej cebulki,
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
- szczypta ziół prowansalskich,
- odrobina świeżej natki pietruszki,
- 1 łyżeczka sezamu.
Sposób przygotowania
- Najpierw pieczarki kroję w plastry, a cebulkę drobno siekam.
- Następnie podsmażam chwilkę warzywa na rozgrzanej patelni z oliwą.
- W tym czasie w miseczce rozbełtuję jajka z dodatkiem ziół.
- Później zalewam masą jajeczną warzywa i smażę omlet pod przykryciem przez około 5 minut.
- Na koniec gotowy omlet wykładam na talerz i posypuję natką pietruszki oraz sezamem.
Omlet to:
około 257 kcal
Białko: 15,9g
Węglowodany: 10,5g
Tłuszcz: 17,3g
Błonnik pokarmowy: 3,0g
Ładunek glikemiczny: 1,6 (IG = 21,4)
A Wy lubicie omlety? Jakie są Wasze ulubione dodatki do nich? Podzielcie się w komentarzu, chętnie spróbuję Waszych pomysłów.
Oto inne pomysły na pyszne omlety:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂