Kolejna propozycja na pyszne śniadanie w postaci omleta. Tym razem omlet z oliwkami i papryką, który idealnie wpasowuje się w menu diety śródziemnomorskiej, którą uwielbiam! Polecam podać go oczywiście z dużą ilością posiekanego szczypiorku i kromką żytniego chleba na zakwasie. To pyszna i zdrowa propozycja na rozpoczęcie dnia, która odżywi nasz organizm i doda energii. Przygotowanie takiego śniadania jest szybkie i proste dlatego serdecznie Wam polecam!

Omlet z oliwkami i papryką – składniki (2 porcje):
- 4 jajka,
- 1 czerwona papryka,
- 10 czarnych oliwek,
- 1/2 łyżki oliwy z oliwek,
- szczypta soli i pierzu, oregano i suszonej bazylii,
- do podania posiekany szczypiorek oraz ulubione pieczywo.
Sposób przygotowania
Najpierw kroję paprykę w kostkę, a oliwki w mniejsze kawałki.
Następnie rozgrzewam na patelni oliwę z oliwek i krótko przesmażam warzywa.
W tym czasie wbijam do miski jajka i rozbełtuję je widelcem razem z przyprawami.
Później gotową masę jajeczną wylewam na warzywa w taki sposób, aby dokładnie je pokryć.
Smażę omlet na średnim ogniu pod przykryciem przez kilka minut.
Podaję z posiekanym szczypiorkiem i ulubionym żytnim pieczywem.
Smacznego! 🙂
JEDNA PORCJA Z DODATKIEM KROMKI ŻYTNIEGO PIECZYWA TO:
około 321 kcal
Białko: 17,2 g
Węglowodany: 27,9 g
Tłuszcz: 15,2 g
Błonnik pokarmowy: 5,2 g
Ładunek glikemiczny: 14,5
A Wy lubicie rozpoczynać dzień od pysznych i sycących omletów? Jakie są Wasze ulubione? Przypominam także o krótkim artykule dotyczącym spożywania jajek. Kilka słów o tym, dlaczego warto stosować je w zdrowej diecie przeczytacie tutaj.
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂