Czas na kolejny sałatkowy przepis! Tym razem lekka sałatka z burratą i oczywiście pysznymi, sezonowymi truskawkami. Burrata to włoski ser z mleka bawolego, przypominający nieco mozzarellę, choć w smaku jest jeszcze bardziej śmietankowy. Charakteryzuje go delikatny smak i kremowa konsystencja. Uwielbiam go i bardzo cieszy mnie fakt, że obecnie jest tak łatwo dostępny nawet w popularnych marketach. Serdecznie zapraszam do przepisu! 🙂
Składniki (2 porcje):
- 1 opakowanie sera burrata (125g masa netto),
- 2 garście roszponki,
- garść świeżych truskawek,
- 2 pomidory malinowe,
- dwie łyżki oliwy z oliwek,
- szczypta soli i pieprzu,
- 2 łyżki płatków migdałowych.
Sposób przygotowania
Najpierw umyj i osusz warzywa i owoce. Następnie pomidora i truskawki pokrój w mniejsze kawałki. Na talerzu ułóż roszponkę i pomidora z truskawkami. Później połóż także poszarpaną na kawałki burratę. Całość przypraw solą, pieprzem i skrop oliwą z oliwek. Na koniec udekoruj sałatkę prażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.
Smacznego! 🙂
JEDNA PORCJA TO:
około 344 kcal
Białko: 10,8g
Węglowodany: 14,8g
Tłuszcz: 28,4g
Błonnik pokarmowy: 4,1g
Ładunek glikemiczny: 2,5
Ta sałatka została również uwzględniona w letnim jadłospisie z niskim IG. Serdecznie zachęcam do zapoznania się z sezonową dietą gotową. Znajdziecie ją tutaj.
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂
Wspaniała, pyszna sałatka. Jak dobrze, że podwoiłam porcję 🥰
Cudownie! 🙂