Krem z pieczonej papryki i bakłażana

1.6K

Jakiś czas temu gotowałam pyszną zupę krem z pieczonej papryki, a tym razem postanowiłam zmienić nieco jej smak dodając bakłażana! Jest to super rozgrzewająca propozycja dla wszystkich zwolenników warzyw 🙂 Przygotowanie takiej zupy nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych ani nakładów czasowych. Oto rewelacyjny krem z pieczonej papryki i bakłażana.

krem z pieczonej papryki i bakłażana

Krem z pieczonej papryki i bakłażana – składniki (około 4 porcje):

  • 2 czerwone papryki,
  • 1 bakłażan,
  • 1/2 cebuli,
  • 4-5 ząbków czosnku,
  • 1 pomidor,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • przyprawy: ostra papryka, sól, pieprz, zioła prowansalskie.

Sposób przygotowania

  1. Najpierw nastawiamy piekarnik na 220 stopni.
  2. Bakłażana myjemy i przekrawamy na połowę. Papryki myjemy i kroimy w ćwiartki.
  3. Następnie warzywa wykładamy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem lub wkładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy obraną cebulę oraz czosnek w łupinie.
  4. Później warzywa smarujemy oliwą z oliwek i doprawiamy.
  5. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około 50 minut i w tym czasie zajmujemy się czymkolwiek. Wszystko samo się robi w piekarniku 😉
  6. Po upływie około godziny, wyciągamy warzywa i przekładamy je do garnka. Oczywiście ząbki czosnku wyciągamy z łupiny, a z bakłażana wyciągamy miąższ za pomocą łyżeczki. Dodajemy pomidora. Zalewamy warzywa wrzątkiem do momentu przykrycia ich przez wodę. Wszystko blendujemy na gładki krem i wedle uznania możemy jeszcze doprawić.
  7. Zupę serwujemy np. z pestkami dyni, słonecznika lub plastrem mozzarelli.

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Join the Conversation

  1. Wygląda smakowicie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij