Jakiś czas temu gotowałam pyszną zupę krem z pieczonej papryki, a tym razem postanowiłam zmienić nieco jej smak dodając bakłażana! Jest to super rozgrzewająca propozycja dla wszystkich zwolenników warzyw 🙂 Przygotowanie takiej zupy nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych ani nakładów czasowych. Oto rewelacyjny krem z pieczonej papryki i bakłażana.
Krem z pieczonej papryki i bakłażana – składniki (około 4 porcje):
- 2 czerwone papryki,
- 1 bakłażan,
- 1/2 cebuli,
- 4-5 ząbków czosnku,
- 1 pomidor,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- przyprawy: ostra papryka, sól, pieprz, zioła prowansalskie.
Sposób przygotowania
- Najpierw nastawiamy piekarnik na 220 stopni.
- Bakłażana myjemy i przekrawamy na połowę. Papryki myjemy i kroimy w ćwiartki.
- Następnie warzywa wykładamy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem lub wkładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy obraną cebulę oraz czosnek w łupinie.
- Później warzywa smarujemy oliwą z oliwek i doprawiamy.
- Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około 50 minut i w tym czasie zajmujemy się czymkolwiek. Wszystko samo się robi w piekarniku 😉
- Po upływie około godziny, wyciągamy warzywa i przekładamy je do garnka. Oczywiście ząbki czosnku wyciągamy z łupiny, a z bakłażana wyciągamy miąższ za pomocą łyżeczki. Dodajemy pomidora. Zalewamy warzywa wrzątkiem do momentu przykrycia ich przez wodę. Wszystko blendujemy na gładki krem i wedle uznania możemy jeszcze doprawić.
- Zupę serwujemy np. z pestkami dyni, słonecznika lub plastrem mozzarelli.
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂
Wygląda smakowicie 🙂