Przyznaję, że w tym miesiącu mam niezwykle mało czasu na tworzenie receptur na bloga. Styczeń jest tym miesiącem, kiedy prawie 100% swojego czasu zawodowego muszę przeznaczyć na opracowanie jadłospisów dla nowych podopiecznych. Ale dziś udało się na szybko stworzyć nową i pyszną sałatkę. Przed Wami sycąca i ekspresowa sałatka z tuńczykiem. Nadaje się idealnie do zapakowania w pojemnik i zabrania ze sobą na wynos, np. do pracy. Ta sałatka to moje ulubione połączenie smaków. Odpowiadając z góry na uszczypliwe komentarze, które zapewne się pojawią…:) Korzystam z warzyw i ryb konserwowych i uważam, że ich sporadyczne występowanie w diecie nie jest niczym złym. A na pewno przyczyni się do stworzenia posiłku w tempie ekspresowym. Obecnie nie jest także problemem zakup tuńczyka, fasoli, czy kukurydzy w zalewie w słoiku – a taka wersja jest zdecydowanie najbardziej pożądana i taką Wam polecam! 🙂
Składniki (1 porcja):
- tuńczyk w sosie własnym (60g – masa netto),
- 3 łyżki czerwonej fasoli konserwowej,
- 4 łyżki kukurydzy konserwowej,
- łyżka posiekanego szczypiorku,
- 1/2 łyżki dobrej jakości majonezu,
- 1/2 łyżki jogurtu naturalnego,
- szczypta soli i pieprzu.
Sposób przygotowania
Przygotowanie tej sałatki jest naprawdę ekspresowe. Rozpoczynamy od przepłukania na sitku kukurydzy i fasoli. Następnie przepłukane i odsączone składniki wrzucamy do miseczki. Dodajemy także odsączone kawałki tuńczyka i posiekany szczypiorek. Na koniec dodajemy majonez, jogurt naturalny oraz szczyptę soli i pieprzu do smaku. Całość mieszamy i gotowe.
Smacznego! 🙂
Sałatka to:
około 263 kcal (tylko!)
Białko: 18,5 g
Węglowodany: 22,5 g
Tłuszcz: 12,0 g
Błonnik pokarmowy: 4,5 g
Ładunek glikemiczny: 8,1
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂