Zapalenie płuc, czyli choroba, która wymaga od naszego organizmu sporych zasobów energetycznych, by ją zwalczyć. A następnie sporych zasobów energetycznych, by w pełni wrócić do zdrowia. Po zapaleniu płuc organizm jest osłabiony i potrzebuje odpowiednich składników odżywczych, aby w pełni się zregenerować. Dieta powinna być lekkostrawna, bogata w białko, witaminy i składniki mineralne wspierające układ odpornościowy oraz zawierać odpowiednią ilość płynów. W dzisiejszym artykule napiszę właśnie o tym, jak wspomóc organizm po zapaleniu płuc za pomocą diety. Zapraszam!

Zalecenia dietetyczne po zapaleniu płuc
1. Pilnuj odpowiedniego nawodnienia
- Pij co najmniej 2 litry płynów dziennie, aby wspomóc oczyszczanie płuc i rozrzedzić śluz.
- Woda, herbaty ziołowe (np. lipa, tymianek, rumianek), napary z imbiru i cytryny, czy ewentualnie rozcieńczone soki owocowe. Warto uwzględnić zioła, które są pomocne w leczeniu zapalenia płuc i oskrzeli. Do tych ziół zaliczamy: miętę pieprzową, kwiat lipy, liść maliny, kwiat dziewanny, kwiat bzu czarnego, kwiat rumianku, ziele prawoślazu, liść babki lancetowatej, malwę czarną oraz ziele miodunki.
- Buliony warzywne i rosół, które dodatkowo dostarczają elektrolitów.
2. Uwzględnij produkty wspierające odporność
- Warzywa i owoce bogate w witaminę C (cytrusy, papryka, kiszona kapusta, natka pietruszki).
- Czosnek i cebula – działają przeciwbakteryjnie i wzmacniają organizm.
- Miód i propolis – wspierają układ odpornościowy i mają działanie przeciwzapalne.
3. Pamiętaj o wysokiej jakości białku
- Chude mięso (kurczak, indyk, cielęcina).
- Ryby (łosoś, dorsz, makrela – bogate w kwasy omega-3, wspierające regenerację).
- Jaja, nabiał (jogurt naturalny, kefir – wspierają florę jelitową i odporność).
- Roślinne źródła białka: fasola, ciecierzyca, soczewica, tofu.
4. Uwzględnij produkty bogate w cynk i selen
- Cynk: orzechy, pestki dyni, kakao, kasza gryczana.
- Selen: orzechy brazylijskie, ryby, jajka.
5. Postaw na produkty lekkostrawne
- Gotowane warzywa, lekkie zupy, kasze (np. jaglana, ryżowa).
- Unikaj tłustych, smażonych potraw, fast foodów i wysoko przetworzonej żywności.
6. Włącz do diety fermentowane produkty wspierające florę jelitową
- Kefir, jogurt naturalny, kiszonki – poprawiają odporność i wspierają odbudowę mikrobioty jelitowej.
Czego unikać po zapaleniu płuc? (i nie tylko wtedy…:))
- fast foodów, słodyczy, przetworzonych produktów,
- smażonych i tłustych potraw (obciążają układ trawienny),
- nadmiaru kawy i mocnej herbaty (mogą odwodnić organizm),
- produktów wzdymających (kapusta, rośliny strączkowe w nadmiarze),
- nadmiaru soli; sód zatrzymuje wodę w organizmie, powodując problemy z oddychaniem u chorego.
Podsumowując
Podsumowując, dieta po zapaleniu płuc powinna być zbilansowana, bogata w witaminy, składniki mineralne i lekkostrawna. Dodatkowo warto dbać o odpoczynek, odpowiedni sen i stopniowo wracać do aktywności fizycznej. Przydatne będą także regularne ćwiczenia oddechowe. Organizm potrzebuje czasu i maksymalnej ilości odżywczych składników, by powrócić do pełni sił. Warto pamiętać też o tym, że jeśli tradycyjna dieta nie będzie wystarczająca, wówczas lekarz może zalecić stosowanie doustnych preparatów odżywczych (tzw. nutridrinki) na przykład, takich, które zawierają dużo białka i energii w małej objętości.
Przeczytaj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂