Jak wspomóc organizm po zapaleniu płuc za pomocą diety?

421

Zapalenie płuc, czyli choroba, która wymaga od naszego organizmu sporych zasobów energetycznych, by ją zwalczyć. A następnie sporych zasobów energetycznych, by w pełni wrócić do zdrowia. Po zapaleniu płuc organizm jest osłabiony i potrzebuje odpowiednich składników odżywczych, aby w pełni się zregenerować. Dieta powinna być lekkostrawna, bogata w białko, witaminy i składniki mineralne wspierające układ odpornościowy oraz zawierać odpowiednią ilość płynów. W dzisiejszym artykule napiszę właśnie o tym, jak wspomóc organizm po zapaleniu płuc za pomocą diety. Zapraszam!

zapalenie płuc dieta

Zalecenia dietetyczne po zapaleniu płuc

1. Pilnuj odpowiedniego nawodnienia

  • Pij co najmniej 2 litry płynów dziennie, aby wspomóc oczyszczanie płuc i rozrzedzić śluz.
  • Woda, herbaty ziołowe (np. lipa, tymianek, rumianek), napary z imbiru i cytryny, czy ewentualnie rozcieńczone soki owocowe. Warto uwzględnić zioła, które są pomocne w leczeniu zapalenia płuc i oskrzeli. Do tych ziół zaliczamy: miętę pieprzową, kwiat lipy, liść maliny, kwiat dziewanny, kwiat bzu czarnego, kwiat rumianku, ziele prawoślazu, liść babki lancetowatej, malwę czarną oraz ziele miodunki.
  • Buliony warzywne i rosół, które dodatkowo dostarczają elektrolitów.

2. Uwzględnij produkty wspierające odporność

  • Warzywa i owoce bogate w witaminę C (cytrusy, papryka, kiszona kapusta, natka pietruszki).
  • Czosnek i cebula – działają przeciwbakteryjnie i wzmacniają organizm.
  • Miód i propolis – wspierają układ odpornościowy i mają działanie przeciwzapalne.

3. Pamiętaj o wysokiej jakości białku

  • Chude mięso (kurczak, indyk, cielęcina).
  • Ryby (łosoś, dorsz, makrela – bogate w kwasy omega-3, wspierające regenerację).
  • Jaja, nabiał (jogurt naturalny, kefir – wspierają florę jelitową i odporność).
  • Roślinne źródła białka: fasola, ciecierzyca, soczewica, tofu.

4. Uwzględnij produkty bogate w cynk i selen

  • Cynk: orzechy, pestki dyni, kakao, kasza gryczana.
  • Selen: orzechy brazylijskie, ryby, jajka.

5. Postaw na produkty lekkostrawne

  • Gotowane warzywa, lekkie zupy, kasze (np. jaglana, ryżowa).
  • Unikaj tłustych, smażonych potraw, fast foodów i wysoko przetworzonej żywności.

6. Włącz do diety fermentowane produkty wspierające florę jelitową

  • Kefir, jogurt naturalny, kiszonki – poprawiają odporność i wspierają odbudowę mikrobioty jelitowej.

Czego unikać po zapaleniu płuc? (i nie tylko wtedy…:))

  • fast foodów, słodyczy, przetworzonych produktów,
  • smażonych i tłustych potraw (obciążają układ trawienny),
  • nadmiaru kawy i mocnej herbaty (mogą odwodnić organizm),
  • produktów wzdymających (kapusta, rośliny strączkowe w nadmiarze),
  • nadmiaru soli; sód zatrzymuje wodę w organizmie, powodując problemy z oddychaniem u chorego.

Podsumowując

Podsumowując, dieta po zapaleniu płuc powinna być zbilansowana, bogata w witaminy, składniki mineralne i lekkostrawna. Dodatkowo warto dbać o odpoczynek, odpowiedni sen i stopniowo wracać do aktywności fizycznej. Przydatne będą także regularne ćwiczenia oddechowe. Organizm potrzebuje czasu i maksymalnej ilości odżywczych składników, by powrócić do pełni sił. Warto pamiętać też o tym, że jeśli tradycyjna dieta nie będzie wystarczająca, wówczas lekarz może zalecić stosowanie doustnych preparatów odżywczych (tzw. nutridrinki) na przykład, takich, które zawierają dużo białka i energii w małej objętości.

Przeczytaj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Zapisz się do newslettera i odbierz

DARMOWY EBOOK

"Kalorie się liczą, ale Ty nie musisz ich liczyć..."

Nie wysyłam spamu!

Więcej informacji znajdziesz w mojej polityce prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij