Owsianki są ekstra! Można z nimi eksperymentować na wiele różnych sposobów i w zależności od dodatków każda z nich będzie smakować inaczej 🙂 Kolejne zalety? Kop energetyczny na początek dnia, bogactwo witamin z grupy B oraz źródło błonnika! Moja dzisiejsza owsiankowa propozycja jest genialna! Połączenie płatków owsianych, jabłka i kakao. Chyba u wszystkich znajdą się te produkty, zatem do dzieła! Jestem pewna, że Wam zasmakuje! Oto rewelacyjna owsianka z czeko-jabłkiem.
Owsianka z czeko-jabłkiem – składniki (1 porcja):
- 4 łyżki płatków owsianych górskich,
- 1 łyżka świeżo zmielonego siemienia lnianego (można pominąć, jednak jeśli chcesz podnieść wartość odżywczą swojej owsianki, to polecam),
- szczypta cynamonu cejlońskiego,
- 1 małe jabłko,
- 1 łyżeczka kakao 100%,
- 1/2 łyżeczki syropu daktylowego,
- 1 łyżka płatków migdałowych.
Sposób przygotowania
Płatki owsiane ugotuj w wodzie wraz z cynamonem. Pod koniec dodaj zmielone siemię lniane.
Następnie jabłko pokrój w kosteczkę i wrzuć do garnuszka. Dodaj także kakao, syrop daktylowy i odrobinę (około 1 łyżkę) wody. Całość dokładnie wymieszaj i pozostaw na małym ogniu aby jabłko było ciepłe.
W tym czasie na rozgrzanej, suchej patelni podsmaż płatki migdałów aż się ładnie zarumienią.
Na koniec na owsiankę połóż czeko-jabłko i całość posyp płatkami migdałów. Smacznego! 🙂
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
około 422 kcal
Białko: 10,4 g
Tłuszcz: 12,6 g
Węglowodany: 75,2 g
Błonnik pokarmowy: 13,0 g
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności