Sałatka z winogronem i mozzarellą to pyszna propozycja na coś lekkiego, a zarazem odżywczego. Słodki akcent czerwonego winogrona nadaje jej wspaniałego smaku. Do tego uprażone nasiona słonecznika i delikatna w smaku mozzarella. Musicie ją wypróbować, jest naprawdę pyszna. Może stanowić samodzielny posiłek, albo być dodatkiem np. do obiadu albo do dań z grilla. Zapraszam do przepisu! 🙂
Ser mozzarella – co jest w nim dobrego? 🙂
Mozzarella jest serem pochodzącym z Włoch. Produkowana jest z mleka bawolego lub krowiego. Ser mozzarella jak najbardziej może występować jako element zdrowej diety i jest to dobra informacja dla jego miłośników! 🙂 Mozzarella odznacza się nieco niższą zawartością sodu, a z kolei sporą ilością białka w stosunku do np. serów żółtych. Co więcej, mozzarella zawiera porównywalną ilość wapnia co wspomniany ser żółty. Ma wspaniałą, lekko kremową konsystencję i delikatny smak. Świetnie pasuje zarówno do dań na słono, jak i na słodko!
Ser mozzarella występuje w wersji klasycznej jak i light. Osobiście nie jestem zwolenniczką produktów typu light, bo zwykle zmniejszona ilość tłuszczu zastępowana jest np. poprzez większy dodatek cukru, co wcale nie jest dla nas korzystniejsze. Ale akurat w przypadku mozzarelli light mamy nieco więcej białka, niż w klasycznym odpowiedniku, więc całkiem dobrze. Ja mimo wszystko zawsze sięgam po mozzarellę klasyczną, choć rzeczywiście wersja light ma mniej kilokalorii, co może być korzystne dla osób odchudzających się. Zatem w tym przypadku, co kto lubi! 🙂
Składniki (4 porcje):
- rukola, 100g,
- 125g sera mozzarellą (masa netto),
- winogrono czerwone, 240g (może być białe, ale pamiętajcie, że im bardziej intensywna barwa owoców, tym znajdziemy w nich więcej przeciwutleniaczy cennych dla naszego zdrowia),
- 1/2 czerwonej cebulki,
- 2 łyżki nasiona słonecznika,
- łyżeczka octu jabłkowego,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- szczypta czarnego pieprzu.
Sposób przygotowania
Najpierw należy umyć rukolę i winogrona. Następnie obieramy cebulkę i kroimy ją w kostkę. Winogrona także kroimy na połówki, a mozzarellę na mniejsze kawałki. Później wrzucamy do miski rukolę, dodajemy cebulę, winogrona i mozzarellę. Skrapiamy sałatkę octem jabłkowym i oliwą z oliwek, przyprawiamy pieprzem. Na koniec dodajemy do sałatki uprażone na suchej patelni nasiona słonecznika. Całość mieszamy i gotowe!
Smacznego! 🙂
WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 PORCJI SAŁATKI:
około 110 kcal
Białko: 4,5 g
Węglowodany: 7,3 g
Tłuszcz: 7,4 g
Błonnik pokarmowy: 0,7 g
Ładunek glikemiczny: 2,7
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂