Sałatka z winogronem i mozzarellą to pyszna propozycja na coś lekkiego, a zarazem odżywczego. Słodki akcent czerwonego winogrona nadaje jej wspaniałego smaku. Do tego uprażone nasiona słonecznika i delikatna w smaku mozzarella. Musicie wypróbować tą sałatkę, jest naprawdę pyszna. Może stanowić samodzielny posiłek, albo być dodatkiem np. do obiadu albo do dań z grilla. Zapraszam do przepisu! 🙂


Składniki (2 porcje):
- rukola, 100g,
- 125g sera mozzarellą (masa netto),
- winogrono czerwone, 240g (może być białe, ale pamiętajcie, że im bardziej intensywna barwa owoców, tym znajdziemy w nich więcej przeciwutleniaczy cennych dla naszego zdrowia),
- 1/2 czerwonej cebulki,
- 2 łyżki nasiona słonecznika,
- łyżeczka octu jabłkowego,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- szczypta czarnego pieprzu.
Sposób przygotowania
Najpierw należy umyć rukolę i winogrona. Następnie obieramy cebulkę i kroimy ją w kostkę. Winogrona także kroimy na połówki, a mozzarellę na mniejsze kawałki. Później wrzucamy do miski rukolę, dodajemy cebulę, winogrona i mozzarellę. Skrapiamy sałatkę octem jabłkowym i oliwą z oliwek, przyprawiamy pieprzem. Na koniec dodajemy do sałatki uprażone na suchej patelni nasiona słonecznika. Całość mieszamy i gotowe!
Smacznego! 🙂
WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 PORCJI SAŁATKI:
około 440 kcal
Białko: 18,3 g
Węglowodany: 29,5 g
Tłuszcz: 29,6 g
Błonnik pokarmowy: 3,1 g
Ładunek glikemiczny: 11,1
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂