Tarta orkiszowa z kurczakiem i brokułem

8.7K

Tarta orkiszowa z kurczakiem i brokułem czyli coś pysznego i bardzo sycącego. Tarta sprawdzi się jako obiad, kolacja, a także będzie idealnym daniem imprezowym. Co prawda jej przygotowanie zajmuje trochę czasu, ale myślę, że warto! Tarta zasmakowała wszystkim moim domownikom więc polecam ją także dzieciom. Serdecznie zapraszam do wypróbowania przepisu i sprawdzenia na końcu, ile kilokalorii i jaki ładunek glikemiczny ma porcja tej pyszności 🙂

Tarta orkiszowa z kurczakiem i brokułem
Tarta orkiszowa z kurczakiem i brokułem

Składniki (foremka o średnicy 28cm, 8 porcji):

  • 300g mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
  • 150g zimnego masła,
  • 3 jajka,
  • 150g śmietany 18%,
  • 4 plastry żółtego sera,
  • 300g piersi z kurczaka,
  • brokuł, kilka różyczek, około 200g (może być mrożony lub świeży),
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • szczypta soli, pieprzu, słodkiej papryki, kurkumy i oregano.

Sposób przygotowania

Najpierw zagniatamy ciasto na tartę. W tym celu wrzucamy do miski mąkę, jedno jajko, kawałki zimnego masła, łyżkę śmietany oraz szczyptę soli. Ze składników zagniatamy rękoma ciasto i lepimy z niego kulę. Gotową kulę wkładamy do lodówki na około 15 minut. Po tym czasie rozprowadzamy ciasto w foremce na tartę i nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni, funkcja góra-dół, przez około 20 minut.
W tym czasie mięso kroimy w małą kostkę. Doprawiamy je solą, pieprzem, słodką papryką i kurkumą.

Tarta orkiszowa z kurczakiem i brokułem
Zosieńka – zawsze chętna do pomocy w kuchni! 🙂

Doprawione mięso wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek i przesmażamy na złoty kolor. W tym czasie gotujemy różyczki brokuła w lekko osolonej wodzie. Następnie w naczyniu miksujemy pozostałe dwa jajka, śmietanę oraz oregano. Później dodajemy do masy także kawałki żółtego sera i całość mieszamy.

Tarta orkiszowa z kurczakiem i brokułem

Na koniec na podpieczony spód tarty układamy kawałki kurczaka, małe różyczki brokuła i całość zalewamy śmietanowo-serowym sosem. Gotową tartę zapiekamy w rozgrzanym na 180 stopni piekarniku, funkcja góra-dół, przez około 30 minut.

Smacznego! 🙂

JEDNA PORCJA TARTY TO:
około 422kcal
Białko: 20,2g
Węglowodany: 28,9g
Tłuszcz: 26,2g
Błonnik pokarmowy: 6,5g
Ładunek glikemiczny: 12,2

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂


Zapisz się do newslettera i odbierz

DARMOWY EBOOK

"Kalorie się liczą, ale Ty nie musisz ich liczyć..."

Nie wysyłam spamu!

Więcej informacji znajdziesz w mojej polityce prywatności.

Join the Conversation

  1. Robiłam, wyszła bardzo smaczna. Nawet moje dziecko zjadło i powiedziało, że dobre:)

    1. Natalia Autor says:

      Super! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij