Curry z batatami, szpinakiem i soczewicą – prosty i pyszny obiad

6.3K

W naszej kuchni bardzo często gości curry w różnych postaciach, bo jest pyszne, łatwe w przygotowaniu i można zjeść je na wiele różnych sposobów. Przykładowo w wersji bezmięsnej z kalafiorem i ciecierzycą, w wersji z kurczakiem i cukinią, albo kurczakiem i pomidorami. A dziś przyszła pora na bezmięsne curry z batatami, szpinakiem i soczewicą. To jeden z moich ulubionych przepisów. Zwykle robię ten obiad na dwa dni i nikomu się nie nudzi. Takie curry jednego dnia można zjeść w wersji z ulubioną kaszą i niezastąpionymi w sezonie jesienno-zimowym ogórkami kiszonymi. Na drugi dzień np. z ugotowanym makaronem spaghetti. Jako zabiegana mama dwóch małych szkrabów bardzo cenię sobie takie rozwiązania. Wam także polecam ułatwiać sobie sprawy również te związane z gotowaniem 🙂 A teraz już zapraszam do przepisu! Jeśli macie ochotę na coś pysznego i prostego w przygotowaniu, to ten przepis jest właśnie dla Was!

Curry z batatami, szpinakiem i soczewicą
Curry z batatami, szpinakiem i soczewicą

Składniki (4 porcje):

  • 2 bataty,
  • 200g szpinaku,
  • 6 łyżek czerwonej soczewicy,
  • 1 cebulka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • około 2cm kawałek imbiru,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 szklanka mleka kokosowego (polecam z firmy Real Thai z kartonika),
  • około 1 szklanka wody,
  • łyżeczka curry,
  • 1/2 łyżeczki kurkumy,
  • szczypta soli, pieprzu i płatków chilli.

Sposób przygotowania

Najpierw bataty obieramy i kroimy w kostkę.
Następnie cebulkę, czosnek oraz imbir siekamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i przesmażamy cebulkę, czosnek i imbir.
Po chwili dodajemy szpinak i smażymy do czasu, aż straci swą objętość.
Później dorzucamy także pokrojone bataty oraz przepłukaną pod zimną wodą soczewicę.

Curry z batatami, szpinakiem i soczewicą
Wegetariańskie curry w trakcie przygotowań 🙂

Na koniec zalewamy wszystko mlekiem kokosowym, wodą i dodajemy przyprawy.
Gotujemy pod przykryciem przez około 20 minut aż wyparuje nadmiar płynu i curry będzie gęste.
Gotowe danie podajemy z ulubioną kaszą albo makaronem.

Curry z batatami, szpinakiem i soczewicą
Wege curry z dodatkiem kaszy bulgur i kiszonymi ogórkami

Smacznego! 🙂

WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 PORCJI BEZ UWZGLĘDNIENIA DODATKÓW (kasza, makaron…):
około 249kcal
Białko: 9,5g
Węglowodany: 45,3g
Tłuszcz: 4,4g
Błonnik pokarmowy: 8,1g

Ładunek glikemiczny: 17,6

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Zapisz się do newslettera i odbierz

DARMOWY EBOOK

"Kalorie się liczą, ale Ty nie musisz ich liczyć..."

Nie wysyłam spamu!

Więcej informacji znajdziesz w mojej polityce prywatności.

Join the Conversation

  1. A czy zamiast batata można użyć dynie , tak następnym razem po tym z batata?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij