W naszej kuchni bardzo często gości curry w różnych postaciach, bo jest pyszne, łatwe w przygotowaniu i można zjeść je na wiele różnych sposobów. Przykładowo w wersji bezmięsnej z kalafiorem i ciecierzycą, w wersji z kurczakiem i cukinią, albo kurczakiem i pomidorami. A dziś przyszła pora na bezmięsne curry z batatami, szpinakiem i soczewicą. To jeden z moich ulubionych przepisów. Zwykle robię ten obiad na dwa dni i nikomu się nie nudzi. Takie curry jednego dnia można zjeść w wersji z ulubioną kaszą i niezastąpionymi w sezonie jesienno-zimowym ogórkami kiszonymi. Na drugi dzień np. z ugotowanym makaronem spaghetti. Jako zabiegana mama dwóch małych szkrabów bardzo cenię sobie takie rozwiązania. Wam także polecam ułatwiać sobie sprawy również te związane z gotowaniem 🙂 A teraz już zapraszam do przepisu! Jeśli macie ochotę na coś pysznego i prostego w przygotowaniu, to ten przepis jest właśnie dla Was!

Składniki (4 porcje):
- 2 bataty,
- 200g szpinaku,
- 6 łyżek czerwonej soczewicy,
- 1 cebulka,
- 2 ząbki czosnku,
- około 2cm kawałek imbiru,
- łyżka oliwy z oliwek,
- 1 szklanka mleka kokosowego (polecam z firmy Real Thai z kartonika),
- około 1 szklanka wody,
- łyżeczka curry,
- 1/2 łyżeczki kurkumy,
- szczypta soli, pieprzu i płatków chilli.
Sposób przygotowania
Najpierw bataty obieramy i kroimy w kostkę.
Następnie cebulkę, czosnek oraz imbir siekamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i przesmażamy cebulkę, czosnek i imbir.
Po chwili dodajemy szpinak i smażymy do czasu, aż straci swą objętość.
Później dorzucamy także pokrojone bataty oraz przepłukaną pod zimną wodą soczewicę.

Na koniec zalewamy wszystko mlekiem kokosowym, wodą i dodajemy przyprawy.
Gotujemy pod przykryciem przez około 20 minut aż wyparuje nadmiar płynu i curry będzie gęste.
Gotowe danie podajemy z ulubioną kaszą albo makaronem.

Smacznego! 🙂
WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 PORCJI BEZ UWZGLĘDNIENIA DODATKÓW (kasza, makaron…):
około 249kcal
Białko: 9,5g
Węglowodany: 45,3g
Tłuszcz: 4,4g
Błonnik pokarmowy: 8,1g
Ładunek glikemiczny: 17,6
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂
A czy zamiast batata można użyć dynie , tak następnym razem po tym z batata?