Długo zastanawiałam się, jak nazwać przepis, który poniżej Wam przedstawię. No i jedyne, co przyszło mi do głowy, to właśnie takie określenie – genialne danie obiadowe z kalafiorem. Obiad powstał przypadkowo, a smakiem zachwycił wszystkich! Sos sojowy zrobił tutaj niezłą robotę. Jeśli jeszcze z niego nie korzystacie w swojej kuchni, to czas to zmienić 🙂 Co więcej, ta propozycja jest bardzo uniwersalna, bo danie możemy podać z takimi dodatkami, na jakie akurat mamy ochotę. Świetnie będzie pasować kasza, np. gryczana, czy bulgur, ale również ryż, a nawet makaron. To danie można zjeść także bez dodatków, samo w sobie jest po prostu pyszne 🙂 Serdecznie polecam i zachęcam do wypróbowania tego przepisu! Oczywiście, jak zwykle polecam ugotować danie na dwa dni i oszczędzić czas spędzony w kuchni 🙂
Składniki (4 porcje):
- 400g mięsa mielonego z indyka,
- główka kalafiora, około 500g,
- 1 czerwona papryka,
- 1 czerwona cebulka,
- 4 ząbki czosnku,
- łyżka oliwy z oliwek,
- 1,5 łyżki sosu sojowego jasnego,
- około 2 szklanki wody,
- przyprawy: szczypta soli, pieprzu, kurkumy, słodkiej papryki i papryczki chilli.
Sposób przygotowania
Najpierw cebulę wraz z czosnkiem siekamy. Następnie paprykę kroimy w kostkę. Kalafiora rozdrabniamy na różyczki. Później rozgrzewamy oliwę na patelni i przesmażamy cebulę wraz z czosnkiem. Po chwili dodajemy także mięso z przyprawami i chwilkę przesmażamy. Na koniec dodajemy pokrojoną paprykę i różyczki kalafiora. Podlewamy całość wodą i sosem sojowym. Dusimy pod przykryciem przez około 20 minut. Pod koniec można uchylić pokrywkę, by odparował nadmiar wody. Gotowe danie można podać z ulubioną kaszą, ryżem albo makaronem. W zależności od tego, na co mamy ochotę 🙂
Smacznego! 🙂
JEDNA PORCJA BEZ DODATKÓW, TO:
około 238 kcal
Białko: 23,5 g
Węglowodany: 13,8 g
Tłuszcz: 10,7 g
Błonnik pokarmowy: 4,2 g
Ładunek glikemiczny: 2,0
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂