Ciecierzyca w sosie szpinakowo-serowym

1.5K

Jeśli chodzi za Wami prosty, ekspresowy i pełnowartościowy obiad, to mam coś dla Was! Ciecierzyca w sosie szpinakowo-serowym to propozycja, która idealnie spełnia powyższe kryteria. Jeśli uwielbiacie szpinak, ser, a do tego ograniczacie, bądź całkowicie zrezygnowaliście z mięsa – koniecznie musicie wypróbować to danie. Serdecznie polecam i zapraszam do przepisu. No i ważna informacja dla osób z insulinoopornością, które często obawiają się strączków w swojej diecie. Na końcu przepisu zobaczycie, że ładunek glikemiczny tego dania jest zaskakująco niski i jak najbardziej ta propozycja żywieniowa jest także dla Was! 🙂

Ciecierzyca w sosie szpinakowo-serowym

Co warto wiedzieć o ciecierzycy?

Ciecierzyca stanowi doskonałe źródło białka pochodzenia roślinnego. Jednak jest to białko niekompletne i aby łatwo uzyskać komplet niezbędnych nam aminokwasów, należy spożywać ją razem z innymi produktami zbożowymi, takimi jak np. kasze. W ciecierzycy znajdziemy witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy, niacynę i ryboflawinę, a także witaminę K, wapń, żelazo, mangan, miedź i potas. Jedząc ją regularnie możemy wspomóc pracę układu pokarmowego, ze względu na dużą zawartość błonnika.

Składniki (2 porcje):

  • 200g świeżego szpinaku,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 80g tartego sera typu parmezan,
  • 100g śmietanki 18%,
  • 120g ciecierzycy ze słoika/puszki (masa netto po odsączeniu z zalewy),
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • szczypta soli i pieprzu.

Jeśli wykluczacie z diety nabiał, to możecie lekko zmodyfikować to danie:
– zamiast sera typu parmezan użyjcie płatków drożdżowych nieaktywnych,
– śmietankę zastąpcie gęstym mleczkiem kokosowym.

Sposób przygotowania

Najpierw rozgrzej na patelni oliwę z oliwek i krótko przesmaż posiekany czosnek. Po chwili dodaj liście szpinaku i duś do czasu, aż zwiędną. Można wlać trochę wody. Gdy już liście szpinaku stracą swą objętość to dodaj starty ser, odsączoną na sitku ciecierzycę oraz śmietankę. Dopraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj i gotuj aż powstanie gęsty sos. Gotowe!

Smacznego! 🙂

JEDNA PORCJA TO:
około 557kcal
Białko: 31,3g
Węglowodany: 47,7g
Tłuszcz: 28,4g
Błonnik pokarmowy: 9,7
Ładunek glikemiczny: 12,2

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij