Dziś pomysł na fantastyczny orzechowy deser z awokado. Oczywiście bez dodatku cukru, pyszny, odżywczy i zdrowy. Taki krem orzechowy polecam także najmłodszym, pod warunkiem, że Wasze pociechy nie mają alergii na orzechy. Orzechowy deser z awokado jest bardzo sycący i przygotujecie go w błyskawicznym tempie. Bardzo polecam! 🙂
Orzechowy deser z awokado – składniki (2 porcje):
- 1 dojrzałe awokado,
- średni banan,
- czubata łyżka prawdziwego kakao,
- 2 łyżki masła orzechowego 100% (polecam migdałowe – pycha).
- łyżka chipsów kokosowych oraz dwa orzechy włoskie do dekoracji.
Sposób przygotowania
Najpierw obieram awokado i banana.
Następnie do naczynia wrzucam owoce, kakao oraz masło orzechowe.
Wszystko blenduję ręcznym blenderem na gładki krem. Polecam spróbować, czy smak Wam odpowiada. Jeśli nie, na tym etapie możecie dodać więcej kakao lub masła orzechowego.
Orzechowy krem wykładam do pucharków. Na wierzch wrzucam chipsy kokosowe oraz orzechy włoskie.
Deser przed podaniem schładzam w lodówce.
Smacznego! 🙂
WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 PORCJI:
około 348 kcal
Białko: 8,4g
Węglowodany: 28,8g
Tłuszcz: 25,1g
Błonnik pokarmowy: 8,9g
Ładunek glikemiczny: 11,6
Przypominam także, że awokado powinno często gościć w zdrowej diecie bo jest bardzo odżywcze i dostarcza wielu witamin. Kilka słów o nim pisałam tutaj. Zachęcam zatem do zapoznania się z jego zaletami 🙂 A Wy lubicie awokado? Czy często występuje w Waszym menu? Z awokado można przygotować wiele różnych pyszności, ostatnio bardzo zasmakowała nam pasta jajeczna z awokado. Przepis znajdziecie tutaj.
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂