Sezon na fasolkę szparagową w pełni! Dzisiaj proponuję Wam mało oczywiste wykorzystanie jej w znanej i popularnej sałatce. Dodatek tego warzywa jeszcze bardziej podnosi walory zdrowotne dania i zwiększa zawartość białka, co jest korzystne szczególnie dla osób odchudzających się. Przed Wami sałatka nicejska z fasolką szparagową. Koniecznie spróbujcie w tym letnim sezonie! 🙂


Dlaczego warto jeść fasolkę szparagową?
Zanim przejdziemy do przepisu mam dla Was kilka cennych informacji o fasolce szparagowej, które przekonają Was do tego, by uwzględnić ją w swoim codziennym jadłospisie 🙂 Dlaczego warto jeść fasolkę szparagową?
- bo jest dostępna przez cały rok… 🙂 teraz najlepsza, wiadomo, ale zimą nie bójcie się sięgać po mrożoną,
- jest niskokaloryczna, co z pewnością ułatwi Wam redukcję masy ciała,
- jak każde warzywo zawiera błonnik pokarmowy, który sprzyja uczuciu sytości,
- znajdziemy w niej sporą dawkę witaminy C, A, oraz beta-karotenu o właściwościach przeciwutleniających,
- znajdziemy w niej także potas, fosfor, magnez i wapń,
- fasolka ma niski IG i z tego powodu jest mile widziana w diecie osób z zaburzeniami glikemii, np. insulinoopornością,
- jest po prostu pyszna 🙂
Sałatka nicejska z fasolką szparagową – składniki (4 porcje):
- sałata masłowa, 2 garście,
- 1/2 cebuli,
- fasolka szparagowa żółta lub zielona, 2 garście,
- 8 jajek,
- tuńczyk w wodzie konserwowy, 400g (masa netto),
- 2 garście pomidorków koktajlowych (lub 2 duże pomidory),
- sos: 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżeczki musztardy, szczypta soli, czarnego pieprzu i ziół prowansalskich, odrobina wody.
Sposób przygotowania
Jajka ugotuj na twardo. Fasolkę ugotuj al dente. Cebulkę posiekaj. Do miski wrzuć poszarpaną w kawałki sałatę. Następnie dodaj pokrojoną w mniejsze kawałki fasolkę, odsączonego tuńczyka i pokrojone pomidorki. Całość polej sosem (wymieszaj oliwę z oliwek, musztardę, przyprawy i odrobinę wody). Na koniec wszystkie składniki sałatki dokładnie wymieszaj i wyłóż na talerz. Na wierzch ułóż kawałki ugotowanego jajka.
Jedna porcja to:
około 309 kcal
Białko: 34,1g
Węglowodany: 8,3g
Tłuszcz: 15,9g
Błonnik pokarmowy: 3,0g
Ładunek glikemiczny: 1,2 (IG: 22,8)
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂