Zestawienie najlepszych przepisów ze szparagami w roli głównej! :)

1.4K

Wolicie białe czy zielone? Nie ma znaczenia, bo jedne i drugie zasługują na obecność w naszym jadłospisie, szczególnie teraz, gdy jest na nie sezon. Szparagi to niskokaloryczne, ale bogato odżywcze warzywa, które właśnie w maju i czerwcu powinny rozpieszczać nasze kubki smakowe 🙂 Dlaczego są tak wartościowe? Co warto z nich przygotować? Serdecznie zapraszam na zestawienie najlepszych przepisów ze szparagami w roli głównej! 🙂 Wszystkie są podane z makro i ładunkiem glikemicznym na porcję 🙂

Białe szparagi są nieco łagodniejsze, a zielone ostrzejsze w smaku. Jedne i drugie warto wypróbować! 🙂
No i śniadaniowy klasyk w sezonie… tutaj akurat dodałam także soczyste pomidory, które podsmażone na oliwie z oliwek smakują obłędnie! 🙂

Co warto wiedzieć o szparagach?

Sezon na szparagi trwa krótko, bo zaledwie dwa miesiące i przypada na maj oraz czerwiec. Bez wątpienia powinniśmy wykorzystać go w pełni ze względu na zawarte w nich substancje odżywcze. Szparagi są niskokaloryczne (18 kcal na 100g) i składają się w ponad 90% z wody, a mimo to naukowcy wyodrębnili w nich ponad 100 substancji aktywnych, które odżywiają i wspierają organizm. Znajdziemy w nich witaminy, mikro i makroelementy, kwasy organiczne, aminokwasy, saponiny, związki fenolowe oraz flawonoidy. Szparagi to przede wszystkim bardzo bogate źródło witaminy K i kwasu foliowego. Ponadto zawierają witaminy z grupy B, witaminę C, E oraz A. Są również bardzo zasobne w składniki mineralne: miedź, selen, fosfor, mangan, cynk, żelazo, potas, magnez oraz wapń.

Zestawienie najlepszych przepisów ze szparagami w roli głównej! 🙂

Zestawienie najlepszych przepisów ze szparagami w roli głównej! :)
Pyszności ze szparagami 🙂
  1. Gryczotto z zielonymi szparagami i czerwoną papryką. Danie bez mięsa, bez glutenu, bez nabiału i bez laktozy.
  2. Sadzone jajka w szparagach. Koniecznie wypróbujcie jako sezonowe, pyszne śniadanko! 🙂
  3. Zdrowy obiad ze szparagami, batatem i kurczakiem. A przy okazji test patelni Woll 🙂
  4. Krem z białych szparagów z kurkumą. Pyszna zupka o charakterze przeciwzapalnym.
  5. Gryczotto z zielonymi szparagami i kabanosami. Pyszne i bardzo kolorowe połączenie 🙂
  6. Szybka sałatka ze szparagami, fetą i pomidorkami koktajlowymi. Smak, który uzależnia! Sałatkę znajdziecie także w mojej wiosennej diecie gotowej z niskim indeksem glikemicznym 🙂
  7. Makaron pełnoziarnisty z zielonymi szparagami. Czyli coś na szybko! 🙂
  8. Misz-masz z białymi szparagami i pieczarkami. Fantastyczne połączenie smakowe 🙂

Przeczytaj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Zapisz się do newslettera i odbierz

DARMOWY EBOOK

"Kalorie się liczą, ale Ty nie musisz ich liczyć..."

Nie wysyłam spamu!

Więcej informacji znajdziesz w mojej polityce prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij