Wolicie białe czy zielone? Nie ma znaczenia, bo jedne i drugie zasługują na obecność w naszym jadłospisie, szczególnie teraz, gdy jest na nie sezon. Szparagi to niskokaloryczne, ale bogato odżywcze warzywa, które właśnie w maju i czerwcu powinny rozpieszczać nasze kubki smakowe 🙂 Dlaczego są tak wartościowe? Co warto z nich przygotować? Serdecznie zapraszam na zestawienie najlepszych przepisów ze szparagami w roli głównej! 🙂 Wszystkie są podane z makro i ładunkiem glikemicznym na porcję 🙂
Co warto wiedzieć o szparagach?
Sezon na szparagi trwa krótko, bo zaledwie dwa miesiące i przypada na maj oraz czerwiec. Bez wątpienia powinniśmy wykorzystać go w pełni ze względu na zawarte w nich substancje odżywcze. Szparagi są niskokaloryczne (18 kcal na 100g) i składają się w ponad 90% z wody, a mimo to naukowcy wyodrębnili w nich ponad 100 substancji aktywnych, które odżywiają i wspierają organizm. Znajdziemy w nich witaminy, mikro i makroelementy, kwasy organiczne, aminokwasy, saponiny, związki fenolowe oraz flawonoidy. Szparagi to przede wszystkim bardzo bogate źródło witaminy K i kwasu foliowego. Ponadto zawierają witaminy z grupy B, witaminę C, E oraz A. Są również bardzo zasobne w składniki mineralne: miedź, selen, fosfor, mangan, cynk, żelazo, potas, magnez oraz wapń.
Zestawienie najlepszych przepisów ze szparagami w roli głównej! 🙂
- Gryczotto z zielonymi szparagami i czerwoną papryką. Danie bez mięsa, bez glutenu, bez nabiału i bez laktozy.
- Sadzone jajka w szparagach. Koniecznie wypróbujcie jako sezonowe, pyszne śniadanko! 🙂
- Zdrowy obiad ze szparagami, batatem i kurczakiem. A przy okazji test patelni Woll 🙂
- Krem z białych szparagów z kurkumą. Pyszna zupka o charakterze przeciwzapalnym.
- Gryczotto z zielonymi szparagami i kabanosami. Pyszne i bardzo kolorowe połączenie 🙂
- Szybka sałatka ze szparagami, fetą i pomidorkami koktajlowymi. Smak, który uzależnia! Sałatkę znajdziecie także w mojej wiosennej diecie gotowej z niskim indeksem glikemicznym 🙂
- Makaron pełnoziarnisty z zielonymi szparagami. Czyli coś na szybko! 🙂
- Misz-masz z białymi szparagami i pieczarkami. Fantastyczne połączenie smakowe 🙂
Przeczytaj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂