Gryczotto z zielonymi szparagami i kabanosami (lub mięsem mielonym). Przepyszna propozycja obiadowa! Dowiedz się, dlaczego warto wykorzystać sezon szparagowy na 100% :)

1K

Kochani, sezon na szparagi trwa, zatem korzystajmy z niego ile się da! 🙂 A dlaczego? A dlatego, że szparagi są bardzo zdrowe, a sezon na nie niestety bardzo krótki. Dziś mam dla Was przepyszne i proste gryczotto z zielonymi szparagami i kabanosami. To taka naprawdę szybka w przygotowaniu propozycja obiadowa, choć sprawdzi się także jako kolacja. Osobiście bardzo lubię różne dania z kaszą, bo można z nich wyczarować wspaniałe połączenia smakowe i… kolory na talerzu! 🙂 Serdecznie zachęcam do skosztowania tych szparagowych pyszności! 🙂

Gryczotto z zielonymi szparagami i kabanosami
Gryczotto z zielonymi szparagami i kabanosami

Co warto wiedzieć o szparagach?

Sezon na szparagi trwa krótko, bo zaledwie dwa miesiące i przypada na maj oraz czerwiec. Bez wątpienia powinniśmy wykorzystać go w pełni ze względu na zawarte w nich substancje odżywcze. Szparagi są niskokaloryczne (18 kcal na 100g) i składają się w ponad 90% z wody, a mimo to naukowcy wyodrębnili w nich ponad 100 substancji aktywnych, które odżywiają i wspierają organizm. Znajdziemy w nich witaminy, mikro i makroelementy, kwasy organiczne, aminokwasy, saponiny, związki fenolowe oraz flawonoidy. Szparagi to przede wszystkim bardzo bogate źródło witaminy K i kwasu foliowego. Ponadto zawierają witaminy z grupy B, witaminę C, E oraz A. Są również bardzo zasobne w składniki mineralne: miedź, selen, fosfor, mangan, cynk, żelazo, potas, magnez oraz wapń.

Gryczotto z zielonymi szparagami i kabanosami – składniki (6 porcji):

  • 200g kaszy gryczanej (masa suchej kaszy),
  • 1 cebulka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • 200g sera feta,
  • 6 kabanosów jak najlepszej jakości,
  • garść zielonych szparagów,
  • szczypta soli, pieprzu, suszonego oregano i suszonej bazylii,
  • około 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.

Sposób przygotowania

Najpierw odłam twarde końce szparagów i ugotuj warzywa w lekko osolonej wodzie. Następnie ugotowane szparagi pokrój w mniejsze kawałki. Kaszę gryczaną ugotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu (koniecznie bez woreczka!). W głębokiej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i przesmaż posiekaną cebulkę z czosnkiem. Następnie dodaj szparagi oraz pokrojone kabanosy. Całość dopraw i przesmaż. Później dodaj także ugotowaną kaszę i pokrojoną w kostkę fetę. Całość dokładnie wymieszaj. Gotowe gryczotto podawaj z posiekaną natką pietruszki.

Smacznego! 🙂

Jedna porcja to:
około 402 kcal
Białko: 29,6g
Węglowodany: 30,3g
Tłuszcz: 19,6g
Błonnik pokarmowy: 5,2g
Ładunek glikemiczny: 10,7 (IG = 42,8)

Modyfikacja dania – zamiana kabanosów na mięso mielone z indyka w ilości 800g (na 6 porcji)

*wszystko robię tak samo, na początek do przesmażonej cebulki i czosnku dodaję także mięso i przyprawy

Jedna porcja dania po modyfikacji to:
około 439 kcal
Białko: 37,3g
Węglowodany: 30,3g
Tłuszcz: 20,2g
Błonnik pokarmowy: 5,2g
Ładunek glikemiczny: 10,7 (IG = 42,8)

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Zapisz się do newslettera i odbierz

DARMOWY EBOOK

"Kalorie się liczą, ale Ty nie musisz ich liczyć..."

Nie wysyłam spamu!

Więcej informacji znajdziesz w mojej polityce prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij