Kochani, sezon na szparagi trwa, zatem korzystajmy z niego ile się da! 🙂 A dlaczego? A dlatego, że szparagi są bardzo zdrowe, a sezon na nie niestety bardzo krótki. Dziś mam dla Was przepyszne i proste gryczotto z zielonymi szparagami i kabanosami. To taka naprawdę szybka w przygotowaniu propozycja obiadowa, choć sprawdzi się także jako kolacja. Osobiście bardzo lubię różne dania z kaszą, bo można z nich wyczarować wspaniałe połączenia smakowe i… kolory na talerzu! 🙂 Serdecznie zachęcam do skosztowania tych szparagowych pyszności! 🙂
Co warto wiedzieć o szparagach?
Sezon na szparagi trwa krótko, bo zaledwie dwa miesiące i przypada na maj oraz czerwiec. Bez wątpienia powinniśmy wykorzystać go w pełni ze względu na zawarte w nich substancje odżywcze. Szparagi są niskokaloryczne (18 kcal na 100g) i składają się w ponad 90% z wody, a mimo to naukowcy wyodrębnili w nich ponad 100 substancji aktywnych, które odżywiają i wspierają organizm. Znajdziemy w nich witaminy, mikro i makroelementy, kwasy organiczne, aminokwasy, saponiny, związki fenolowe oraz flawonoidy. Szparagi to przede wszystkim bardzo bogate źródło witaminy K i kwasu foliowego. Ponadto zawierają witaminy z grupy B, witaminę C, E oraz A. Są również bardzo zasobne w składniki mineralne: miedź, selen, fosfor, mangan, cynk, żelazo, potas, magnez oraz wapń.
Gryczotto z zielonymi szparagami i kabanosami – składniki (6 porcji):
- 200g kaszy gryczanej (masa suchej kaszy),
- 1 cebulka,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżka oliwy z oliwek,
- 200g sera feta,
- 6 kabanosów jak najlepszej jakości,
- garść zielonych szparagów,
- szczypta soli, pieprzu, suszonego oregano i suszonej bazylii,
- około 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.
Sposób przygotowania
Najpierw odłam twarde końce szparagów i ugotuj warzywa w lekko osolonej wodzie. Następnie ugotowane szparagi pokrój w mniejsze kawałki. Kaszę gryczaną ugotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu (koniecznie bez woreczka!). W głębokiej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i przesmaż posiekaną cebulkę z czosnkiem. Następnie dodaj szparagi oraz pokrojone kabanosy. Całość dopraw i przesmaż. Później dodaj także ugotowaną kaszę i pokrojoną w kostkę fetę. Całość dokładnie wymieszaj. Gotowe gryczotto podawaj z posiekaną natką pietruszki.
Smacznego! 🙂
Jedna porcja to:
około 402 kcal
Białko: 29,6g
Węglowodany: 30,3g
Tłuszcz: 19,6g
Błonnik pokarmowy: 5,2g
Ładunek glikemiczny: 10,7 (IG = 42,8)
Modyfikacja dania – zamiana kabanosów na mięso mielone z indyka w ilości 800g (na 6 porcji)
*wszystko robię tak samo, na początek do przesmażonej cebulki i czosnku dodaję także mięso i przyprawy
Jedna porcja dania po modyfikacji to:
około 439 kcal
Białko: 37,3g
Węglowodany: 30,3g
Tłuszcz: 20,2g
Błonnik pokarmowy: 5,2g
Ładunek glikemiczny: 10,7 (IG = 42,8)
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂