Sezon na szparagi trwa więc trzeba z niego korzystać! Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami pomysłem na szybki i smaczny obiad z wykorzystaniem zielonych szparagów. Jest to danie bezmięsne ale ze sporą ilością warzyw. Jeśli chcecie zjeść coś lekkiego ale zarazem pożywnego, to ten przepis sprawdzi się idealnie! Oto kolorowe gryczotto z zielonymi szparagami i czerwoną papryką. Jest to danie bezmięsne, bez glutenu, bez nabiału i bez laktozy.
Składniki (2 porcje):
- 100g kaszy gryczanej,
- 8 zielonych szparagów,
- 1 pomidor,
- 1 czerwona papryka,
- 1/2 czerwonej cebuli,
- 1 łyżka nasion słonecznika,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- szczypta soli, pieprzu i słodkiej papryki.
Gryczotto z zielonymi szparagami i czerwoną papryką – sposób przygotowania
- Najpierw kaszę gotujemy według przepisu z opakowania.
- Następnie pozbywamy się twardych końcówek szparagów i kroimy warzywa na mniejsze kawałki.
- Gotujemy je przez około 5 minut w lekko osolonym wrzątku aby były miękkie.
- Później na rozgrzanej patelni z oliwą podsmażamy pokrojoną cebulkę.
- Następnie dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora oraz paprykę.
- Dodajemy do całości szparagi. Całość doprawiamy i mieszamy.
- Gdy kasza będzie już gotowa, dodajemy ją do mieszanki warzywnej i posypujemy całość nasionami słonecznika.
JEDNA PORCJA TO:
około 329 kcal
Białko: 12,4g
Węglowodany: 53,9g
Tłuszcz: 9,9g
Błonnik pokarmowy: 11,8g
Ładunek glikemiczny: 17,5
Wypróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂