Gryczotto z zielonymi szparagami

514

Sezon na szparagi trwa więc trzeba z niego korzystać! Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami pomysłem na szybki i smaczny obiad z wykorzystaniem zielonych szparagów. Jest to danie bezmięsne ale ze sporą ilością warzyw. Jeśli chcecie zjeść coś lekkiego ale zarazem pożywnego, to ten przepis sprawdzi się idealnie! Oto gryczotto z zielonymi szparagami.

gryczotto z zielonymi szparagami
Gryczotto z zielonymi szparagami

Składniki (2 porcje):

  • 100g kaszy gryczanej,
  • 8 zielonych szparagów,
  • 1 pomidor,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1/2 czerwonej cebuli,
  • 1 łyżka nasion słonecznika,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • szczypta soli, pieprzu i słodkiej papryki.

Gryczotto z zielonymi szparagami – sposób przygotowania

  1. Najpierw kaszę gotujemy według przepisu z opakowania.
  2. Następnie pozbywamy się twardych końcówek szparagów i kroimy warzywa na mniejsze kawałki.
  3. Gotujemy je przez około 5 minut w lekko osolonym wrzątku aby były miękkie.
  4. Później na rozgrzanej patelni z oliwą podsmażamy pokrojoną cebulkę.
  5. Następnie dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora oraz paprykę.
  6. Dodajemy do całości szparagi. Całość doprawiamy i mieszamy.
  7. Gdy kasza będzie już gotowa, dodajemy ją do mieszanki warzywnej i posypujemy całość nasionami słonecznika.

JEDNA PORCJA TO:
około 329kcal
Białko: 12,4g
Węglowodany: 53,9g
Tłuszcz: 9,9g
Błonnik pokarmowy: 11,8g
Ładunek glikemiczny: 17,5

Wypróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij