Misz-masz z białymi szparagami i pieczarkami

685

Macie białe szparagi i nie bardzo wiecie, jak je wykorzystać? Ja użyłam ich dzisiaj do wykonania bardzo smacznego dania obiadowego. Zaledwie 15-20 minut gotowania, tylko kilka składników i fantastyczne połączenie smakowe! Fani lekkich, warzywnych dań będą zachwyceni 🙂 Oto przepis na misz-masz z białymi szparagami i pieczarkami.

misz-masz z białymi szparagami i pieczarkami
Misz-masz z białymi szparagami i pieczarkami 🙂

Składniki (2 porcje):

  • 6 białych szparagów,
  • 8 pieczarek,
  • 1/2 czerwonej cebuli,
  • 2 łyżki pestek dyni,
  • 100g ryżu typu basmati,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • szczypta ziół prowansalskich, soli i pieprzu,
  • garść świeżego koperku.

Sposób przygotowania

  1. Najpierw pozbywamy się twardych końcówek szparagów i kroimy warzywa na mniejsze kawałki.
  2. Następnie pokrojone szparagi gotujemy przez około 3 minuty w lekko osolonym wrzątku, następnie wyciągamy je.
  3. Później w wodzie po szparagach gotujemy woreczek ryżu (można zrobić to w świeżej, ale dzięki takiemu zabiegowi nasze danie nabierze jeszcze lepszego smaku).
  4. Później w głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i krótko podsmażamy pokrojoną drobno cebulkę oraz pieczarki. Dodajemy wcześniej podgotowane szparagi, całość mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem oraz sporą ilością ziół prowansalskich.
  5. Na koniec do warzyw dodajemy ugotowany ryż oraz pestki dyni. Całość mieszamy i gotowe! Przed podaniem danie dekorujemy świeżym koperkiem.

JEDNA PORCJA TO:
około 325kcal
Białko: 10,2g
Węglowodany: 49,6g
Tłuszcz: 10,6g
Błonnik pokarmowy: 3,9g
Ładunek glikemiczny: 29,2

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij