Macie białe szparagi i nie bardzo wiecie, jak je wykorzystać? Ja użyłam ich dzisiaj do wykonania bardzo smacznego dania obiadowego. Zaledwie 15-20 minut gotowania, tylko kilka składników i fantastyczne połączenie smakowe! Fani lekkich, warzywnych dań będą zachwyceni 🙂 Oto przepis na misz-masz z białymi szparagami i pieczarkami.
Składniki (2 porcje):
- 6 białych szparagów,
- 8 pieczarek,
- 1/2 czerwonej cebuli,
- 2 łyżki pestek dyni,
- 100g ryżu typu basmati,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- szczypta ziół prowansalskich, soli i pieprzu,
- garść świeżego koperku.
Sposób przygotowania
- Najpierw pozbywamy się twardych końcówek szparagów i kroimy warzywa na mniejsze kawałki.
- Następnie pokrojone szparagi gotujemy przez około 3 minuty w lekko osolonym wrzątku, następnie wyciągamy je.
- Później w wodzie po szparagach gotujemy woreczek ryżu (można zrobić to w świeżej, ale dzięki takiemu zabiegowi nasze danie nabierze jeszcze lepszego smaku).
- Później w głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i krótko podsmażamy pokrojoną drobno cebulkę oraz pieczarki. Dodajemy wcześniej podgotowane szparagi, całość mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem oraz sporą ilością ziół prowansalskich.
- Na koniec do warzyw dodajemy ugotowany ryż oraz pestki dyni. Całość mieszamy i gotowe! Przed podaniem danie dekorujemy świeżym koperkiem.
JEDNA PORCJA TO:
około 325 kcal
Białko: 10,2g
Węglowodany: 49,6g
Tłuszcz: 10,6g
Błonnik pokarmowy: 3,9g
Ładunek glikemiczny: 29,2
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂