Makaron z zielonymi szparagami, czerwoną papryką i szynką parmeńską to jedno z moich ulubionych dań obiadowych. Teraz, gdy mamy sezon na szparagi, musicie koniecznie wypróbować ten przepis! 🙂 Jestem przekonana, że będziecie zachwyceni smakiem i prostotą wykonania tego dania. Jeśli jesteście miłośnikami kuchni włoskiej, to tym bardziej zachęcam do jego przygotowania.
Makaron z zielonymi szparagami – składniki (4 porcje):
- makaron typu spaghetti, 240g,
- 10 zielonych szparagów,
- 1 czerwona papryka,
- 1/2 czerwonej cebulki,
- 4 plastry szynki parmeńskiej,
- 1 łyżeczka masła klarowanego,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 2 łyżki sera mascarpone,
- sól, pieprz, zioła prowansalskie,
- 1 łyżka sera grana padano.
Makaron z zielonymi szparagami – sposób przygotowania
- Najpierw odłam twarde końce szparagów i gotuj warzywa przez około 3 minuty we wrzącej, lekko osolonej wodzie.
- Po tym czasie odcedź szparagi i przelej je zimną wodą, a następnie pokrój w około 3cm paski.
- Paprykę pokrój w podłużne paski, a cebulkę drobno posiekaj.
- Makaron ugotuj według przepisu z opakowania.
- W głębokiej patelni rozgrzej masło klarowane i jedną łyżkę oliwy.
- Podsmaż cebulkę, paprykę i szparagi przez około 4 minuty.
- Następnie dodaj do warzyw poszarpaną na mniejsze kawałki szynkę, całość wymieszaj i podsmażaj jeszcze przez 2 minuty.
- Później dodaj do zawartości patelni odcedzony i przelany zimną wodą makaron.
- Dodaj także ser mascarpone i przyprawy.
- Całość wymieszaj i trzymaj jeszcze chwilkę na patelni.
- Gotowe danie wyłóż na talerz i posyp szczyptą sera grana padano.
Smacznego! 🙂
WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 PORCJI:
około 432 kcal
Białko: 13,6g
Węglowodany: 53,1g
Tłuszcz: 18,4g
Błonnik pokarmowy: 4,9g
Ładunek glikemiczny: 22,3 (średni), ale indeks glikemiczny 46,3 (niski)
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂