Sadzone jajka w szparagach

1.8K

Dla większości z nas śniadania powinny być szybkie w przygotowaniu, prawda? Do tego oczywiście smaczne, no i jak najbardziej odżywcze. Właśnie takie jest dzisiejsze śniadaniowe połączenie. Idealne dla zwolenników śniadań białkowo-tłuszczowych, ale wystarczy dodać do niego chrupiący chlebek i zadowolą się także osoby stawiające na poranną dawkę węglowodanów. Oto przepis na przepyszne sadzone jajka w szparagach.

sadzone jajka ze szparagami
Sadzone jajka w szparagach

Co warto wiedzieć o szparagach?

Sezon na szparagi trwa krótko, bo zaledwie dwa miesiące i przypada na maj oraz czerwiec. Bez wątpienia powinniśmy wykorzystać go w pełni ze względu na zawarte w nich substancje odżywcze. Szparagi są niskokaloryczne (18 kcal na 100g) i składają się w ponad 90% z wody, a mimo to naukowcy wyodrębnili w nich ponad 100 substancji aktywnych, które odżywiają i wspierają organizm. Znajdziemy w nich witaminy, mikro i makroelementy, kwasy organiczne, aminokwasy, saponiny, związki fenolowe oraz flawonoidy. Szparagi to przede wszystkim bardzo bogate źródło witaminy K i kwasu foliowego. Ponadto zawierają witaminy z grupy B, witaminę C, E oraz A. Są również bardzo zasobne w składniki mineralne: miedź, selen, fosfor, mangan, cynk, żelazo, potas, magnez oraz wapń.

Sadzone jajka w szparagach – składniki (2 porcje):

  • 4 jajka od szczęśliwej kurki,
  • 4 plasterki dobrej jakości wędliny z indyka,
  • 8 zielonych szparagów,
  • 1 łyżeczka masła klarowanego (więcej na temat tłuszczu do smażenia przeczytasz tutaj),
  • sól, pieprz do smaku.

Sadzone jajka w szparagach – sposób przygotowania

  1. Najpierw odłam twarde końcówki szparagów, a pozostałe części warzyw wrzuć do lekko osolonego wrzątku na około 5 minut.
  2. Następnie wyjmij szparagi i zawiń po dwa w plasterek szynki.
  3. Na patelni rozgrzej masło i ułóż przygotowane szparagi, w wolne miejsca wbij jajka. Dopraw do smaku.
  4. Smaż na średnim ogniu do czasu, aż białko będzie ścięte, a żółtko pozostanie płynne.
  5. Danie będzie gotowe szybciej jeśli podczas smażenia przykryjesz je pokrywką.

JEDNA PORCJA TO:
około 276 kcal
Białko: 26,9g
Węglowodany: 7,1g
Tłuszcz: 15,9g
Błonnik pokarmowy: 2,5g
Ładunek glikemiczny: 0,3

Przyznam szczerze, że to jedno z moich ulubionych śniadań. Jak tylko pojawiają się w sklepach szparagi, to od razu zabieram się za szykowanie tego dania. Mam nadzieję, że zasmakuje ono także Wam.

Zachęcam Cię także do wypróbowania innych moich przepisów z wykorzystaniem szparagów:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Zapisz się do newslettera i odbierz

DARMOWY EBOOK

"Kalorie się liczą, ale Ty nie musisz ich liczyć..."

Nie wysyłam spamu!

Więcej informacji znajdziesz w mojej polityce prywatności.

Join the Conversation

  1. Doskonałe sezonowe śniadanie. Przepyszne i zdrowe 😍

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij