Szybka sałatka ze szparagami, fetą i pomidorkami

132

W sklepach i na targowiskach już powoli zaczynają pojawiać się szparagi. Osobiście je uwielbiam więc oczywiście pierwszy pęczek tych zielonych pyszności już zagościł w naszej kuchni w tym sezonie. A dlaczego właściwie warto spożywać szparagi? Są niskokaloryczne a przy tym pożywne, ponieważ zawierają sporo białka. Są także cennym źródłem witaminy C, witaminy K oraz witamin z grupy B, żelaza, magnezu, selenu, potasu i fosforu. Chyba nikt nie ma wątpliwości co do tego, że warto uwzględnić je w swojej diecie 🙂 Dziś mam dla Was pomysł na ekspresowy posiłek z zielonymi szparagami w roli głównej. Oto szybka sałatka ze szparagami, fetą i pomidorkami. Polecam, jest naprawdę przepyszna! 🙂

Szybka sałatka ze szparagami, fetą i pomidorkami

Składniki (2 porcje):

  • 8 zielonych szparagów,
  • garść pomidorków koktajlowych,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 4 łyżki nasion słonecznika,
  • 100g sera feta,
  • szczypta pieprzu.

Sposób przygotowania

Najpierw odcinamy twarde końcówki szparagów i gotujemy warzywa w lekko osolonej wodzie przez około 7 minut. Następnie kroimy szparagi na mniejsze kawałki. Później do miski wrzucamy szparagi, pokrojone w połówki pomidorki, pokruszoną fetę oraz podprażone na suchej patelni nasiona słonecznika. Dodajemy oliwę z oliwek i szczyptę pieprzu. Mieszamy i gotowe 🙂

WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 PORCJI:
około 370kcal
Białko: 14,3g
Węglowodany: 12,7g
Tłuszcz: 31,1g
Błonnik pokarmowy: 4,8g
Ładunek glikemiczny: 2,3

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij