W sklepach i na targowiskach już powoli zaczynają pojawiać się szparagi. Osobiście je uwielbiam więc oczywiście pierwszy pęczek tych zielonych pyszności już zagościł w naszej kuchni w tym sezonie. A dlaczego właściwie warto spożywać szparagi? Są niskokaloryczne a przy tym pożywne, ponieważ zawierają sporo białka. Są także cennym źródłem witaminy C, witaminy K oraz witamin z grupy B, żelaza, magnezu, selenu, potasu i fosforu. Chyba nikt nie ma wątpliwości co do tego, że warto uwzględnić je w swojej diecie 🙂 Dziś mam dla Was pomysł na ekspresowy posiłek z zielonymi szparagami w roli głównej. Oto szybka sałatka ze szparagami, fetą i pomidorkami. Polecam, jest naprawdę przepyszna! 🙂
Składniki (2 porcje):
- 8 zielonych szparagów,
- garść pomidorków koktajlowych,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 4 łyżki nasion słonecznika,
- 100g sera feta,
- szczypta pieprzu.
Sposób przygotowania
Najpierw odcinamy twarde końcówki szparagów i gotujemy warzywa w lekko osolonej wodzie przez około 7 minut. Następnie kroimy szparagi na mniejsze kawałki. Później do miski wrzucamy szparagi, pokrojone w połówki pomidorki, pokruszoną fetę oraz podprażone na suchej patelni nasiona słonecznika. Dodajemy oliwę z oliwek i szczyptę pieprzu. Mieszamy i gotowe 🙂
WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 PORCJI:
około 370 kcal
Białko: 14,3g
Węglowodany: 12,7g
Tłuszcz: 31,1g
Błonnik pokarmowy: 4,8g
Ładunek glikemiczny: 2,3
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂
D o s k o n a ł a 😋 Brawo za przepis 👏
🙂