Amarantuski kakaowe

1.1K

Kocham amarantuski! Zawsze smakują rewelacyjnie choć przygotowuję je na wiele różnych sposobów. Tym razem amarantuski kakaowe. Idealne dla maluchów. Oczywiście bez dodatku cukru, a słodkie tylko dzięki dodanemu bananowi. Są idealne jako małe co nieco do kawki także dla mam 🙂 Serdecznie polecam Wam ten prosty przepis.

amarantuski kakaowe

Amarantuski kakaowe – składniki (10 sztuk):

  • 1/2 średniego dojrzałego banana,
  • płaska łyżka kakao 100%,
  • około 1 szklanka amarantusa ekspandowanego,
  • 1 jajko.

Sposób przygotowania

Najpierw banana blenduję na gładką masę blenderem ręcznym.

Następnie dodaję jajko oraz kakao.

Wszystko mieszam łyżką.

Na koniec dosypuję amarantus i ponownie wszystko mieszam.

amarantuski kakaowe

Konsystencja ciasta ma być taka, aby łatwo było lepić z niej kulki. Można dosypać więcej lub mniej amarantusa. Wszystko zależy od wielkości użytego banana i jajka.

Z powstałej masy lepię rękoma kulki wielkości raffaello i je spłaszczam.

Ciasteczka wykładam na blaszkę z papierem do pieczenia i piekę w rozgrzanym na 180 stopni piekarniku, funkcja góra-dół przez około 20 minut.

Smacznego! 🙂

Amarantuski to jedne z naszych ulubionych ciasteczek. Są błyskawiczne w przygotowaniu i przepyszne. Możemy zrobić je na wiele różnych sposobów w zależności od dodatków.

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij