Kocham amarantuski! Zawsze smakują rewelacyjnie choć przygotowuję je na wiele różnych sposobów. Tym razem amarantuski kakaowe. Idealne dla maluchów. Oczywiście bez dodatku cukru, a słodkie tylko dzięki dodanemu bananowi. Są idealne jako małe co nieco do kawki także dla mam 🙂 Serdecznie polecam Wam ten prosty przepis.
Amarantuski kakaowe – składniki (10 sztuk):
- 1/2 średniego dojrzałego banana,
- płaska łyżka kakao 100%,
- około 1 szklanka amarantusa ekspandowanego,
- 1 jajko.
Sposób przygotowania
Najpierw banana blenduję na gładką masę blenderem ręcznym.
Następnie dodaję jajko oraz kakao.
Wszystko mieszam łyżką.
Na koniec dosypuję amarantus i ponownie wszystko mieszam.
Konsystencja ciasta ma być taka, aby łatwo było lepić z niej kulki. Można dosypać więcej lub mniej amarantusa. Wszystko zależy od wielkości użytego banana i jajka.
Z powstałej masy lepię rękoma kulki wielkości raffaello i je spłaszczam.
Ciasteczka wykładam na blaszkę z papierem do pieczenia i piekę w rozgrzanym na 180 stopni piekarniku, funkcja góra-dół przez około 20 minut.
Smacznego! 🙂
Amarantuski to jedne z naszych ulubionych ciasteczek. Są błyskawiczne w przygotowaniu i przepyszne. Możemy zrobić je na wiele różnych sposobów w zależności od dodatków.
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂