Dziś mamy dla Was super przepis na przepyszne muffinki marchewkowe. Wychodzą naprawdę obłędnie pyszne, a ich wykonanie jest bardzo łatwe 🙂 Do ich przygotowania nie użyłam rafinowanego cukru, a sproszkowaną stewię. Jest to zdecydowanie lepszy i zdrowszy wybór! Muffinki są bardzo aromatyczne, z nutką cynamonu i imbiru, idealne na jesień! Polecamy je szczególnie najmłodszym i myślę, że jest to genialny sposób na wzbogacenie diety dziecka w marchewkę, jeśli pozostałe formy podania tego warzywa zawodzą. Zapraszamy do przepisu na przepyszne muffinki marchewkowe! 🙂
Muffinki marchewkowe – składniki (12 sztuk):
- 4 średnie marchewki,
- półtora szklanki mąki orkiszowej,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/4 łyżeczki sproszkowanej stewii albo mniej (przypominam, dlaczego lepiej słodzić właśnie stewią),
- 3 jajka,
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- łyżeczka cynamonu,
- pół łyżeczki sproszkowanego imbiru lub starty 2cm korzeń świeżego imbiru,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania
Najpierw ścieramy marchewkę na tarce o grubych oczkach.
Następnie dodajemy do niej przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
Później dodajemy także stewię, przyprawy i szczyptę soli. Wszystko starannie mieszamy.
Następnie, do drugiej, dużej miski wbijamy jajka i dodajemy olej oraz ekstrakt waniliowy. Całość miksujemy na wolnych obrotach.
Na koniec do mokrej masy dodajemy marchewkę z mąką. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką.
Gotową masę wykładamy łyżką do papilotek na muffinki.
Muffinki pieczemy w rozgrzanym na 180 stopni piekarniku, funkcja góra-dół przez 25 minut.
Smacznego! 🙂
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂