Jakiś czas temu zostałam zaproszona do przetestowania patelni Woll i oczywiście z przyjemnością podjęłam się tego zadania. Jak wiecie jestem miłośniczką zdrowej kuchni i uważam, że ogromne znaczenie ma nie tylko to, co wkładamy do naczyń, ale też jakość samego wyposażenia kuchennego wykorzystywanego przy przygotowywaniu posiłków. O patelniach tytanowych mówi się dużo dobrego. Są wytrzymałe, pozwalają smażyć z naprawdę minimalną ilością tłuszczu i bez obaw mogą z nich korzystać także alergicy. Jesteście ciekawi, co pysznego przyrządziłam tym razem? Zapraszam serdecznie na niezwykle aromatycznego kurczaka z batatami i zielonymi szparagami. Bardzo sezonowe i odżywcze danie dla całej rodziny. Przepis na zdrowy obiad i test patelni Woll już na Was czeka! 🙂
Głęboka patelnia Woll Diamond z odpinaną rączką i dołączoną pokrywką to produkt, który został poddany moim testom kulinarnym. Jeśli sami używacie patelni tytanowych, to doskonale wiecie, że są dość ciężkie ale tym samym naprawdę solidne. Według opinii producenta patelnie WOLL Diamond są jeszcze bardziej trwałe niż tradycyjne naczynia tytanowe. A to wszystko dzięki specjalnej powłoce tytanowo-diamentowej. Pozostają one odporne na mechaniczne uszkodzenia, takie jak: odkształcenia, zarysowania i starcia. Po więcej informacji dotyczących produktów firmy Woll zapraszam Was serdecznie na stronę sklepu internetowego www.patelnie-tytanowe.pl.
Co postanowiłam przygotować w ramach testu patelni Woll?
Chcąc przetestować patelnię Woll nie musiałam długo zastanawiać się nad tym, co do niej wrzucić, bo jak zwykle kierowałam się zasadą sezonowości i dużej wartości odżywczej posiłku. Postawiłam na pełne błonnika pokarmowego, kwasu foliowego, chromu, witamin A, C, E i K zielone szparagi. Połączyłam je ze słodkimi batatami, w których znajdziemy beta-karoten i luteinę. Aby posiłek był sycący, to dodałam jeszcze łatwo przyswajalne i pełnowartościowe białko w postaci kurczaka. Całość doprawiłam aromatycznym tymiankiem i ostrymi płatkami chilli, co w rezultacie okazało się być strzałem w dziesiątkę! Ponieważ smażenie na patelni Woll wymaga zaledwie niewielkiej ilości tłuszczu, to na koniec posypałam danie nasionami sezamu i tym samym wzbogaciłam je o cenne nienasycone kwasy tłuszczowe.
Kurczak z batatami i szparagami – składniki (4 porcje):
- pierś z kurczaka, 400g,
- pęczek zielonych szparagów (500g); po oderwaniu twardych końców zostanie około 350g warzyw,
- 2 bataty,
- łyżeczka oliwy z oliwek,
- 4 łyżeczki nasion sezamu,
- garść liści kolendry,
- szczypta soli, pieprzu, suszonego tymianku i płatków chilli,
- 0,5 szklanki wywaru warzywnego (ja używam mieszanki suszonych warzyw wymieszanych z gorącą wodą).
Sposób przygotowania
Najpierw kurczaka kroimy w mniejsze kawałki i wrzucamy mięso do miski. Doprawiamy go szczyptą soli i pieprzu oraz łyżeczką suszonego tymianku. Dokładnie mieszamy by przyprawy pokryły równomiernie kawałki mięsa. Następnie rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek i krótko przesmażamy mięso do zarumienienia.
W tym czasie obieramy bataty i kroimy je w kostkę. Szparagi przekrawamy na pół (wcześniej pozbywamy się twardych końców). Później podsmażone kawałki mięsa zdejmujemy z patelni, a na ich miejsce wrzucamy warzywa wraz z płatkami chilli. Zalewamy je wywarem warzywnym i gotujemy pod przykryciem przez około 10 minut.
Pod koniec gotowania zdejmujemy pokrywkę aby wywar mógł odparować.
Na koniec ponownie dodajemy do warzyw kawałki kurczaka. Całość mieszamy i razem gotujemy przez około 5 minut. Gotowe danie przed podaniem posypujemy nasionami sezamu oraz świeżą kolendrą.
Smacznego! 🙂
JEDNA PORCJA TO:
około 309 kcal
Białko: 32,9g
Węglowodany: 28,2g
Tłuszcz: 7,2g
Błonnik pokarmowy: 6,0g
Ładunek glikemiczny: 12,5
Podsumowując
Przygotowanie tego dania z użyciem patelni Woll to była prawdziwa przyjemność! Po pierwsze nie musiałam przesadzać z ilością tłuszczu, a wręcz ostatecznie mogłam dodać go w zdrowej i nieprzetworzonej formie zamkniętej w nasionach sezamu. Po drugie patelnia bardzo szybko i równomiernie się nagrzała, co znacznie przyspieszyło gotowanie. Nie było problemu z przywieraniem produktów do dna, co niestety często miało miejsce w w przypadku standardowych naczyń. No i wreszcie prostota i szybkość umycia patelni po skończonym gotowaniu. Choć według producenta patelnia Woll nadaje się do mycia w zmywarce, to nie korzystając z tej opcji, sama wyczyściłam ją w 3 minuty.
Danie przygotowane z użyciem patelni Woll Diamond wyszło przepyszne i bardzo aromatyczne. Smakowało wszystkim moim domownikom, a to jest zdecydowanie największa pochwała i wystarczający argument, by zachęcić Was do zapoznania się ze wszystkimi produktami tej firmy. Zajrzyjcie do sklepu internetowego www.patelnie-tytanowe.pl, może coś Wam wpadnie w oko 🙂 A po więcej inspiracji na zdrowe posiłki dla całej rodziny niezmiennie zapraszam Was do siebie 🙂
Bardzo serdecznie dziękuję firmie Gustus właścicielowi sklepu PATELNIE-TYTANOWE.PL za możliwość przetestowania patelni WOLL DIAMOND.
Zachęcam do wypróbowania innych moich przepisów, np.:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂