Dzisiejsza propozycja obiadowa została zaczerpnięta z bloga pani Agnieszki Maciąg. Mogę tylko potwierdzić, że krem jest rewelacyjny i ekspresowy w przygotowaniu. Jeśli macie szparagi, to koniecznie wypróbujcie ten przepis! Krem z białych szparagów z kurkumą to smak, który zapamiętacie na długo 🙂 To jedna z moich ulubionych propozycji w sezonie szparagowym. A trwa on krótko, więc warto go wykorzystać na 100%! Dzięki dodanej kurkumie zyskuje on dodatkowo także właściwości przeciwzapalne.

Krem z białych szparagów z kurkumą – składniki (4 porcje):
- 500g białych szparagów,
- 1 biała cebulka,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 łyżka masła klarowanego,
- 1/2 łyżeczki kurkumy,
- 3cm startego imbiru lub 1/3 łyżeczki imbiru w proszku,
- 1/2 kostki warzywnej BIO (100% suszonych warzyw),
- do podania: 4 łyżki pestek dyni i mały pęczek natki pietruszki (na cały garnek zupy).
Sposób przygotowania
- Najpierw szparagi obieram i kroję je w 2cm kawałki.
- Następnie cebulkę i czosnek drobno siekam.
- W garnuszku rozgrzewam masło klarowane i podsmażam czosnek z cebulką do zarumienienia.
- Później dodaję pokrojone szparagi, kurkumę oraz starty imbir.
- Wszystko podsmażam jeszcze przez około 3 minuty.
- Zalewam całość gorącą wodą do momentu, aż pokryje ona szparagi, dodaję kostkę warzywną i całość gotuję przez około 15-20 minut.
- Po tym czasie blenduję zupę na krem i jeśli jest taka potrzeba, dodaję odrobinę wody.
- Zupkę podaję z pestkami dyni i posiekaną natką pietruszki. Pycha!
WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 PORCJI:
około 144 kcal
Białko: 7,1g
Węglowodany: 12,2g
Tłuszcz: 8,9g
Błonnik pokarmowy: 4,3g
Ładunek glikemiczny: 1,7
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂