Dawno nie było tutaj propozycji prosto od mojej drugiej Mamy, czyli teściowej 🙂 Nadrabiamy zatem zaległości! Tym razem czeka na Was chrupiąca surówka zimowa, która sprawdzi się idealnie jako dodatek do tradycyjnych obiadów, zarówno mięsnych, rybnych, jak i z wykorzystaniem strączków. Surówka jest przepyszna, chrupiąca i pełna witamin 🙂 Serdecznie zapraszam do wypróbowania! 🙂
Składniki (6 porcji):
- 1 por,
- 1 marchew,
- średnie jabłko,
- 1/2 czerwonej papryki,
- 2 łodygi selera naciowego,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- łyżeczka dobrej jakości majonezu,
- łyżka soku z cytryny,
- szczypta soli i pieprzu.
Sposób przygotowania
Najpierw należy oczyścić pora i pokroić go w cienkie krążki. Następnie należy go posolić, dodać sok z cytryny i odstawić. Później jabłko i marchewką obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Następnie paprykę i selera drobno kroimy. Pokrojone warzywa wkładamy do miski z porem. Dodajemy jogurt i majonez. Na koniec przyprawiamy do smaku i mieszamy. To wszystko! 🙂
Smacznego! 🙂
Jedna porcja to:
około 53 kcal
Białko: 1,1 g
Węglowodany: 8,4 g
Tłuszcz: 2,0 g
Błonnik pokarmowy: 2,2 g
Ładunek glikemiczny: 1,7
Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam takie piękne i kolorowe surówki 🙂 Już sam ich widok zachęca do jedzenia. Zimą każda porcja witamin, a te znajdziemy właśnie m.in. w warzywach, jest na wagę złota! O tym, w jaki sposób jeszcze można zwiększyć spożycie warzyw i owoców pisałam tutaj.
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂
Banalnie proste więc muszę wypróbować, dzięki
Jest przepyszna, polecam! 🙂