Chrupiąca sałatka z selerem naciowym to idealna propozycja dla osób na dietach redukcyjnych. Ze względu na wyjątkowo niską kaloryczność selera, a także jego bardzo niski indeks glikemiczny, bardzo chętnie wykorzystuję go w menu moich podopiecznych. Seler naciowy można spożywać w bardzo dużych ilościach, bez przybierania na masie, wyłącznie z korzyścią dla zdrowia. U mnie w domu tylko ja lubię seler naciowy, stąd też dziś mam dla Was przepis jednoporcjowy 🙂 Oto chrupiąca sałatka z selerem naciowym, która jest jedną z moich ulubionych sałatek. Pyszna i błyskawiczna w przygotowaniu.
Co warto wiedzieć o selerze naciowym?
W medycynie chińskiej jest on od dawna stosowany w przypadku wysokiego ciśnienia krwi. Naukowcy dowiedli, że znajdujący się w selerze ftalid 3-n-butylu rzeczywiście rozkurcza naczynia krwionośne, a u zwierząt doświadczalnych obniża ciśnienie krwi. Seler naciowy zawiera także fitosubstancje, które wpływają na zmniejszenie produkcji niektórych prostaglandyn, czyli substancji wywołujących stany zapalne. Nasiona i olej z nasion selera naciowego to tradycyjny środek leczniczy w przypadku reumatyzmu, skazy moczanowej, zawrotów głowy i osłabionego apetytu.
Chrupiąca sałatka z selerem naciowym – składniki (1 porcja):
- 3 łodygi selera naciowego,
- 3 plastry polędwicy sopockiej,
- 2 łyżki kukurydzy konserwowej,
- 2 łyżki suszonej żurawiny,
- szczypta soli i pieprzu,
- łyżka posiekanego szczypiorku,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego.
Sposób przygotowania
Polędwicę pokrój w kostkę. Łodygi selera obierz i pokrój w mniejsze kawałki. Kukurydzę odsącz na sitku. Wszystkie składniki umieść w naczyniu, dodaj jogurt naturalny, szczyptę soli i pieprzu. Wymieszaj. Gotową sałatkę podawaj z posiekanym szczypiorkiem.
WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 PORCJI:
około 212 kcal
Białko: 10,9g
Węglowodany: 31,5g
Tłuszcz: 5,9g
Błonnik pokarmowy: 4,1g
Ładunek glikemiczny: 16
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂