Generalnie rzadko spożywam posiłki obfitujące w węglowodany, jednak czasami mój organizm zwyczajnie się ich domaga. Wtedy oczywiście sięgam po najlepsze źródła węglowodanów, jak np. komosa ryżowa. Zapraszam Was serdecznie do pysznego przepisu – komosanka z bananem i masłem orzechowym czeka na wypróbowanie przez Was! 🙂 Oczywiście polecam ją także najmłodszym!
Co warto wiedzieć o komosie ryżowej?
Komosa ryżowa, czyli quinoa jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, a także wielu witamin i składników mineralnych. Ma także właściwości antyoksydacyjne oraz potencjalne działanie antynowotworowe. Znajdziemy w niej także saponiny, dzięki którym może wykazywać działanie przeciwalergiczne, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne przeciwwirusowe i immunostymulujące. Warto wspomnieć, że białko komosy ryżowej jako jedno z nielicznych białek roślinnych zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, które nie są syntetyzowane w organizmie i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. Quinoa może być zatem alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego i znaleźć się w menu osób stosujących dietę wegetariańską lub wegańską.
Składniki (1 porcja):
- komosa ryżowa 3 łyżki,
- pół szklanki mleka kokosowego z kartonika,
- 1/2 banana,
- 3 orzechy włoskie,
- łyżka masła orzechowego 100%.
Sposób przygotowania
Najpierw komosę przepłukujemy pod bieżącą wodą. Następnie gotujemy ją w mleku kokosowym. Można dodać pokrojonego banana już do garnuszka i będzie wtedy na ciepło. Można także dodać świeży owoc do już ugotowanej komosanki. Na koniec dekorujemy masłem orzechowym i posiekanymi orzechami.
Smacznego! 🙂
TAKA KOMOSANKA, TO:
około 450 kcal
Białko: 13,8 g
Węglowodany: 51,8 g
Tłuszcz: 23,1 g
Błonnik pokarmowy: 7,1 g
Ładunek glikemiczny: 21,6
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂