Kto lubi gofry ręka w górę 🙂 Ja bardzo i od czasu do czasu chętnie zajadamy się nimi w domu. Dziś mam dla Was przepis na gofry kefirowe, trochę inne niż te tradycyjne. W każdym razie pyszne 🙂 My podajemy je zazwyczaj z ulubionymi owocami. Takie gofry to super śniadanko zarówno dla małych, jak i dużych. Chyba wszystkie dzieci uwielbiają takie pyszności. Zapraszam do przepisu i życzę smacznego! Przy okazji, sprawdźcie na końcu wpisu, ile kalorii kryje w sobie taki goferek 🙂
Gofry kefirowe – składniki (12 sztuk):
- kefir, 400g,
- mąka orkiszowa jasna, 200g (robiłam je także w wersji 50g mąki kokosowej i 150g mąki orkiszowej jasnej, oraz na mące orkiszowej razowej – wyszły równie pyszne),
- olej rzepakowy, 5 łyżek,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 3 jajka,
- opcjonalnie maleńka szczypta sproszkowanej stewii,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania
Najpierw oddziel białka od żółtek i ubij białka na sztywną pianę.
Następnie pozostałe składniki zblenduj na gładką masę np. za pomocą ręcznego blendera.
Na koniec wmieszaj delikatnie łyżką ubitą pianę z białek.
Ciasto nakładaj do gofrownicy za pomocą chochelki. Nie trzeba dodatkowo smarować jej olejem.
Gofry piecz do zarumienia. W zależności od rodzaju gofrownicy trwa to kilka minut.
Podawaj z ulubionymi owocami.
Smacznego! 🙂
WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 GOFRA BEZ DODATKÓW (na mące orkiszowej jasnej):
około 137 kcal
Białko: 5,1 g
Tłuszcz: 5,3 g
Węglowodany: 17,2 g
Błonnik pokarmowy: 1,0 g
Ładunek glikemiczny: 13,9
WERSJA NA MĄCE ORKISZOWEJ RAZOWEJ:
około 134 kcal
Białko: 5,3 g
Węglowodany: 17,0 g
Tłuszcz: 5,4 g
Błonnik pokarmowy: 2,8 g
Ładunek glikemiczny: 7,6
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂