Gofry kefirowe – pyszne i chrupiące

4.2K

Kto lubi gofry ręka w górę 🙂 Ja bardzo i od czasu do czasu chętnie zajadamy się nimi w domu. Dziś mam dla Was przepis na gofry kefirowe, trochę inne niż te tradycyjne. W każdym razie pyszne 🙂 My podajemy je zazwyczaj z ulubionymi owocami. Takie gofry to super śniadanko zarówno dla małych, jak i dużych. Chyba wszystkie dzieci uwielbiają takie pyszności. Zapraszam do przepisu i życzę smacznego! Przy okazji, sprawdźcie na końcu wpisu, ile kalorii kryje w sobie taki goferek 🙂

gofry kefirowe
gofry kefirowe
Z masłem migdałowym i domowym, truskawkowym dżemem oraz borówkami – mniam! 🙂

Gofry kefirowe – składniki (12 sztuk):

  • kefir, 400g,
  • mąka orkiszowa jasna, 200g (robiłam je także w wersji 50g mąki kokosowej i 150g mąki orkiszowej – wyszły równie pyszne),
  • olej rzepakowy, 5 łyżek,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 3 jajka,
  • opcjonalnie maleńka szczypta sproszkowanej stewii,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania

Najpierw oddziel białka od żółtek i ubij białka na sztywną pianę.
Następnie pozostałe składniki zblenduj na gładką masę np. za pomocą ręcznego blendera.
Na koniec wmieszaj delikatnie łyżką ubitą pianę z białek.
Ciasto nakładaj do gofrownicy za pomocą chochelki. Nie trzeba dodatkowo smarować jej olejem.
Gofry piecz do zarumienia. W zależności od rodzaju gofrownicy trwa to kilka minut.
Podawaj z ulubionymi owocami.

Smacznego! 🙂

WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 GOFRA BEZ DODATKÓW:
około 137cal
Białko: 5,1g
Tłuszcz: 5,3g
Węglowodany: 17,2g
Błonnik pokarmowy: 1,0g

Ładunek glikemiczny: 13,9

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij