Dziś mam dla Was przepis na coś, co zadowoli małych i dużych. Zupa bolońska – niesamowicie prosta i pyszna! Dzieciom będzie przypominać ulubione spaghetti 🙂 Jej ogromną zaletą jest fakt, że naprawdę robi się ją błyskawicznie! Jeśli zależy Wam na prostym, pysznym i ekspresowym daniu, to serdecznie polecam i zapraszam do przepisu 🙂
Składniki (6 porcji):
- 500g mięsa mielonego z indyka,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 czerwona cebula,
- 6 marchewek,
- 2 łodygi selera naciowego,
- 1 litr passaty pomidorowej,
- 1 szklanka wody,
- przyprawy: płaska łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki oregano, szczypta soli i pieprzu,
- garść natki pietruszki do ozdobienia dania.
Sposób przygotowania
Najpierw przesmaż na oliwie z oliwek posiekaną cebulkę i czosnek. Następnie dodaj mięso. Później dopraw całość słodką papryką, oregano, solą i pieprzem. Wymieszaj i przesmażaj przez około 5 minut. Następnie dodaj obraną i posiekaną marchew oraz posiekany seler naciowy. Na koniec całość zalej passatą pomidorową i szklanką wody. Gotuj pod przykryciem przez około 20 minut. Gotową zupę podawaj z posiekaną natką pietruszki.
Smacznego! 🙂
JEDNA PORCJA TO:
około 305 kcal
Białko: 20,8 g
Węglowodany: 29,7 g
Tłuszcz: 12,7 g
Błonnik pokarmowy: 4,9 g
Ładunek glikemiczny: 7,9
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂