Lubicie ciasta? Zakładam, że tak! No to dziś tarta z musem czekoladowym i owocami leśnymi – bez cukru, glutenu, laktozy. Jest naprawdę pyszna i prosta w przygotowaniu. Jak zdecydowana większość moich przepisów 🙂 Ucieszy osoby z celiakią i nietolerancją glutenu, bo do jej przygotowania użyłam mąki gryczanej oraz jaglanej. Słodka dzięki nadzieniu na bazie suszonych daktyli i mleczka kokosowego, a także lekko orzeźwiająca dzięki owocom leśnym. Tarta ma niski ładunek glikemiczny – w sam raz dla osób z zaburzoną gospodarką węglowodanową. Serdecznie zapraszam do skorzystania z przepisu 🙂
Składniki (foremka o średnicy 28cm; 12 porcji):
- 150g mąki jaglanej,
- 150g mąki gryczanej,
- 100g zimnego oleju kokosowego (lub masła jeśli nie musisz wykluczać laktozy z diety),
- 2 duże jajka,
- łyżka sproszkowanej wanilii (można zastąpić 4 kroplami ekstraktu waniliowego),
- 400g gęstego mleczka kokosowego z puszki (zarówno gęsta jak i płynna część),
- 50g niesiarkowanych suszonych daktyli bez pestek,
- 2 czubate łyżki kakao 100%,
- 200g dowolnych owoców leśnych (u mnie maliny, jeżyny, porzeczki i borówki).
Sposób przygotowania
Najpierw foremkę do tarty wyłóż papierem do pieczenia.
Następnie do miski wsyp mąki, łyżkę sproszkowanej wanilii, wbij jajka i dodaj kawałki zimnego oleju kokosowego. Ze składników zagnieć ciasto i uformuj kulę.
Później wyłóż ciastem foremkę do tarty i nakłuj widelcem w kilku miejscach.
Gotowy spód włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, funkcja góra-dół, i piecz przez około 20 minut.
W tym czasie przygotuj krem. Do garnuszka wlej mleczko kokosowe, zarówno gęstą jak i płynną część. Dodaj daktyle oraz kakao. Całość gotuj przez około 15 minut na małym ogniu. Następnie zblenduj krem na gładką masę. W efekcie powinno powstać dość gęste, kakaowo-czekoladowe nadzienie. Jeśli masa nadal jest zbyt rzadka, to gotuj jeszcze chwilę na wolnym ogniu. Ewentualnie można dodać łyżeczkę skrobi/mąki kokosowej/agaru.
Później wylej kakaową masę na upieczony spód tarty. Odłóż tartę na bok, aby nieco ostygła. Na koniec udekoruj ciasto świeżymi owocami leśnymi. Przed spożyciem schłódź tartę w lodówce.
Smacznego! 🙂
Jeśli szukasz podobnych przepisów na zdrowe słodkości, koniecznie sprawdź moją książkę! Znajdziesz w niej aż 107 wspaniałych propozycji! 🙂
A w moim internetowym sklepie jest dostępna także kontynuacja książki w postaci e-booka z kolejnymi przepisami, tym razem także z wykluczeniem glutenu i laktozy 🙂
JEDNA PORCJA TARTY TO:
około 266 kcal
Białko: 5,3g
Węglowodany: 26,9g
Tłuszcz: 16,5g
Błonnik pokarmowy: 3,6g
Ładunek glikemiczny: 9,7
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂
witam, czy obie mąki mogę zastąpić zwykłą mąka pszenna i w jakich proporcjach?
Jasne, wówczas 300g mąki pszennej 🙂