Tarta z musem czekoladowym i owocami leśnymi – bez cukru, glutenu, laktozy

2.7K

Lubicie ciasta? Zakładam, że tak! No to dziś tarta z musem czekoladowym i owocami leśnymi – bez cukru, glutenu, laktozy. Jest naprawdę pyszna i prosta w przygotowaniu. Jak zdecydowana większość moich przepisów 🙂 Ucieszy osoby z celiakią i nietolerancją glutenu, bo do jej przygotowania użyłam mąki gryczanej oraz jaglanej. Słodka dzięki nadzieniu na bazie suszonych daktyli i mleczka kokosowego, a także lekko orzeźwiająca dzięki owocom leśnym. Tarta ma niski ładunek glikemiczny – w sam raz dla osób z zaburzoną gospodarką węglowodanową. Serdecznie zapraszam do skorzystania z przepisu 🙂

Tarta z musem czekoladowym i owocami leśnymi - bez cukru, glutenu, laktozy
Tarta z musem czekoladowym i owocami leśnymi – bez cukru, glutenu, laktozy
Tarta z musem czekoladowym i owocami leśnymi - bez cukru, glutenu, laktozy
Pyszna tarta skąpana w promieniach słońca 🙂

Składniki (foremka o średnicy 28cm; 12 porcji):

  • 150g mąki jaglanej,
  • 150g mąki gryczanej,
  • 100g zimnego oleju kokosowego (lub masła jeśli nie musisz wykluczać laktozy z diety),
  • 2 duże jajka,
  • łyżka sproszkowanej wanilii (można zastąpić 4 kroplami ekstraktu waniliowego),
  • 400g gęstego mleczka kokosowego z puszki (zarówno gęsta jak i płynna część),
  • 50g niesiarkowanych suszonych daktyli bez pestek,
  • 2 czubate łyżki kakao 100%,
  • 200g dowolnych owoców leśnych (u mnie maliny, jeżyny, porzeczki i borówki).

Sposób przygotowania

Najpierw foremkę do tarty wyłóż papierem do pieczenia.
Następnie do miski wsyp mąki, łyżkę sproszkowanej wanilii, wbij jajka i dodaj kawałki zimnego oleju kokosowego. Ze składników zagnieć ciasto i uformuj kulę.
Później wyłóż ciastem foremkę do tarty i nakłuj widelcem w kilku miejscach.
Gotowy spód włóż do piekarnika rozgrzanego na 200 stopni, funkcja góra-dół, i piecz przez około 20 minut.

Tarta z musem czekoladowym i owocami leśnymi - bez cukru, glutenu, laktozy
Bezglutenowy spód do tarty po pieczeniu

W tym czasie przygotuj krem. Do garnuszka wlej mleczko kokosowe, zarówno gęstą jak i płynną część. Dodaj daktyle oraz kakao. Całość gotuj przez około 15 minut na małym ogniu. Następnie zblenduj krem na gładką masę. W efekcie powinno powstać dość gęste, kakaowo-czekoladowe nadzienie. Jeśli masa nadal jest zbyt rzadka, to gotuj jeszcze chwilę na wolnym ogniu. Ewentualnie można dodać łyżeczkę skrobi/mąki kokosowej/agaru.

Tarta z musem czekoladowym i owocami leśnymi - bez cukru, glutenu, laktozy
Krem czekoladowy na bazie suszonych daktyli, kakao i mleczka kokosowego – jest przepyszny!

Później wylej kakaową masę na upieczony spód tarty. Odłóż tartę na bok, aby nieco ostygła. Na koniec udekoruj ciasto świeżymi owocami leśnymi. Przed spożyciem schłódź tartę w lodówce.

Smacznego! 🙂

Tej tarty co prawda nie znajdziecie w mojej książce, bo za późno opracowałam przepis. Ale jestem pewna, że pozostałe 107 przepisów na słodycze bez cukru i słodzików skradnie Wasze podniebienia równie mocno! 🙂 Serdecznie zachęcam do zapoznania się z tematyką książki na stronie wydawnictwa Vital i odliczania do lipca, kiedy będzie jej premiera! 🙂
https://wydawnictwovital.pl/wydawnictwo/ksiazki/dieta/dieta-inne/slodycze-bez-cukru-i-slodzikow/

JEDNA PORCJA TARTY TO:
około 266kcal
Białko: 5,3g
Węglowodany: 26,9g
Tłuszcz: 16,5g
Błonnik pokarmowy: 3,6g
Ładunek glikemiczny: 9,7

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij