Tzatziki czyli specjał kuchni greckiej do zrobienia także w Polsce! 🙂 Idealnie pasuje jako dodatek np. do pieczonych batatów, na które przepis znajdziecie tutaj.
Tzatziki – składniki:
- 400g jogurtu greckiego,
- 1 zielony ogórek, około 250g,
- ząbek czosnku,
- łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny,
- szczypta soli i pieprzu.
Sposób przygotowania
Najpierw do miseczki przelewamy jogurt.
Następnie obieramy ogórka i ścieramy go na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do jogurtu.
Później dodajemy także przeciśnięty przez praskę czosnek i ocet jabłkowy lub sok z cytryny.
Całość doprawiamy do smaku i mieszamy.
Smacznego! 🙂
Czy wiecie, że kuchnia śródziemnomorska jest uznana za najzdrowszą kuchnię świata? Powinniśmy zatem czerpać jak najwięcej z ich specjałów i odwzorowywać je z naszych polskich składników. Na pierwszym miejscu postawy oliwę z oliwek extra virgin oraz żywność bogatą w probiotyki, jak np. jogurty naturalne. Musimy także spożywać mnóstwo warzyw i owoców bogatych w antyoksydanty. Należy też zachować odpowiedni stosunek kwasów tłuszczowych omega-3 do omega-6. To wszystko jest naprawdę bardzo ważne aby prawidłowo odżywiać swój organizm i czuć się dobrze każdego dnia. Absolutnie namawiam do całkowitego zrezygnowania z przetworzonej żywności, czyli takiej, która może stać na półkach sklepowych nawet kilkanaście lat! Pomyślcie sami, czy w czymś takim może być coś zdrowego?
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂