Czy wiecie, że regularne spożywanie czerwonej papryczki chili nie tylko zmniejsza ryzyko zachorowania na wiele przewlekłych i groźnych chorób, ale może także przedłużyć życie? Właśnie takiego odkrycia dokonali naukowcy z The University of Vermont Larner College of Medicine. Za długowieczność odpowiada zawarta w ostrych papryczkach kapsaicyna, której chilli zawdzięcza swój pikantny smak, a także właściwości rozgrzewające. Długie życie na ostro! Tak można podsumować to odkrycie 🙂
No cóż, zatem namawiam do wzbogacania swoich potraw właśnie papryczką chilli! Szczególnie teraz, gdy na dworze coraz chłodniej, przyda się coś rozgrzewającego. Ja osobiście bardzo często używam w kuchni płatków chilli i Wam także je polecam 🙂
Z chilli ostrożnie…
Pamiętajmy, że najostrzejsza część papryczki chilli to gniazdo nasienne. Krojąc takie ostre papryczki, trzeba uważać, żeby nie dotknąć palcami oczu, bo będzie mocno piekło. Żeby pozbyć się pieczenia trzeba danie z chili popić mlekiem lub alkoholem. Gorzej jeśli odrobina chili dostanie się właśnie do oczu.
Długie życie na ostro! – propozycje potraw z wykorzystaniem chilli
Zachęcam Cię także do przeczytania pozostałych, ciekawych artykułów na temat zdrowego odżywiania:
- Dlaczego lepiej słodzić stewią?
- Płatki owsiane – właściwości
- Lecznicze właściwości orzechów i nasion,
- Zasada 7U kluczem do zdrowia!
- Co najlepiej pić do śniadania?
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂
Uwielbiam! Dobrze wiedzieć, że ma takie właściwości zdrowotne! 🙂