Długie życie na ostro! Czyli krótko o papryczkach chilli i zawartej w nich kapsaicynie.

1.4K

Czy wiecie, że regularne spożywanie czerwonej papryczki chili nie tylko zmniejsza ryzyko zachorowania na wiele przewlekłych i groźnych chorób, ale może także przedłużyć życie? Właśnie takiego odkrycia dokonali naukowcy z The University of Vermont Larner College of Medicine. Za długowieczność odpowiada zawarta w ostrych papryczkach kapsaicyna, której chilli zawdzięcza swój pikantny smak, a także właściwości rozgrzewające. Długie życie na ostro! Tak można podsumować to odkrycie 🙂

No cóż, zatem namawiam do wzbogacania swoich potraw właśnie papryczką chilli! Szczególnie teraz, gdy na dworze coraz chłodniej, przyda się coś rozgrzewającego. Ja osobiście bardzo często używam w kuchni płatków chilli i Wam także je polecam 🙂

Z chilli ostrożnie…

Pamiętajmy, że najostrzejsza część papryczki chilli to gniazdo nasienne. Krojąc takie ostre papryczki, trzeba uważać, żeby nie dotknąć palcami oczu, bo będzie mocno piekło. Żeby pozbyć się pieczenia trzeba danie z chili popić mlekiem lub alkoholem. Gorzej jeśli odrobina chili dostanie się właśnie do oczu.

Długie życie na ostro! – propozycje potraw z wykorzystaniem chilli

Zachęcam Cię także do przeczytania pozostałych, ciekawych artykułów na temat zdrowego odżywiania:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Zapisz się do newslettera i odbierz

DARMOWY EBOOK

"Kalorie się liczą, ale Ty nie musisz ich liczyć..."

Nie wysyłam spamu!

Więcej informacji znajdziesz w mojej polityce prywatności.

Join the Conversation

  1. Cook and Love says:

    Uwielbiam! Dobrze wiedzieć, że ma takie właściwości zdrowotne! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij