Nietypowe ale doskonałe połączenie smaków. Słodycz arbuza z dodatkiem wyrazistej fety to genialny duet. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji spróbować, to koniecznie nadróbcie straty 🙂 Sałatka z arbuzem, fetą i oliwkami to idealna propozycja na coraz cieplejsze dni. Orzeźwiająca i lekka. Bardzo szybka w przygotowaniu, serdecznie polecam. Co więcej, porcja tej sałatki spokojnie może zagościć w menu osób z insulinoopornością, pomimo bardzo wysokiego IG arbuza (aż 72). Sami zobaczcie na końcu wpisu, jakie wartości odżywcze kryje w sobie ta zdrowa pyszność 🙂
Składniki (5 porcji):
- 125g czarnych oliwek (masa netto),
- 200g sera feta,
- 0,5kg arbuza,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 czerwona cebula,
- pół pęczka szczypiorku,
- szczypta soli i pieprzu,
- łyżeczka musztardy.
Sposób przygotowania
Arbuza pokrój w kostkę. Fetę także. Cebulkę i szczypiorek posiekaj. Oliwki można okroić albo dodać w całości. Wszystkie składniki wrzuć do miski, dodaj oliwę z oliwek, musztardę i dopraw do smaku. Wymieszaj.
WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 PORCJI:
około 209kcal
Białko: 6,8g
Węglowodany: 12,7g
Tłuszcz: 15,4g
Błonnik pokarmowy: 1,6g
Ładunek glikemiczny: 6,3
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂