Sałatka królewska, nazwałam ją tak za sprawą parmezanu, który moim zdaniem czyni z każdej sałatki coś ekstra. Nie dodaję go zbyt często, ale czasami nie mogę się powstrzymać… Łapcie przepis na pyszną i sycącą sałatkę. Spokojnie może posłużyć Wam jako lekki obiad w letnie dni. Polecam sięgnąć po ten przepis szczególnie latem, gdy mamy możliwość skosztować świeże, lokalne warzywa.
Sałatka królewska – składniki (3-4 porcje):
- 2 garście mixu sałat,
- 1 garść szpinaku baby,
- 6 suszonych pomidorów,
- 1 pomidor zwykły,
- około 8 zielonych oliwek,
- 1/2 papryki żółtej,
- 1/2 papryki czerwonej,
- kiełki brokuła, około 2 łyżki,
- parmezan, około 30g,
- pierś z kurczaka, około 200g,
- oliwa z oliwek, 2 łyżki,
- musztarda sarepska, 1 łyżka,
- miód pszczeli, 1 łyżka,
- zioła prowansalskie, 1/2 łyżeczki,
- marynata do kurczaka (majeranek, zioła prowansalskie, szczypta ostrej papryki, 1 łyżka oliwy z oliwek).
Sałatka królewska – sposób przygotowania
- Najpierw kurczaka kroimy w cieńsze plastry i marynujemy w podanych przyprawach i oliwie. Wszystko dokładnie mieszamy.
- Następnie doprawione mięsko grillujemy na specjalnej patelni i odkładamy.
- Czas na dressing do sałatki! mieszamy bardzo dokładnie (można za pomocą trzepaczki) oliwę z oliwek z musztardą, miodem i ziołami prowansalskimi. Do całości dodajemy około 1 łyżkę wody aby sos nabrał odpowiedniej konsystencji.
- Później w dużej misce mieszamy ze sobą mix sałat i liście szpinaku. Dodajemy pokrojone suszone pomidory, pokrojone oliwki i pokrojone papryki oraz kiełki brokuła. Na koniec dodajemy dressing i dokładnie mieszamy.
- Gotową sałatkę wykładamy na talerz i posypujemy startym parmezanem. Obok kładziemy ugrillowanego kurczaka i pokrojonego pomidora. Sałatkę można zjeść z grzankami (po prostu włóż pieczywo na około 5 minut do nagrzanego na 200 stopni piekarnika).
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie ? Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności ?