Dlaczego warto pić zakwas z buraka?

2.2K

Dziś kilka słów o zakwasie z buraka. W smaku specyficzny, jak wszystko, co kiszone 🙂 Na początku wielu osobom może nie przypaść do gustu, ale jednak warto dać mu szansę ze względu na walory zdrowotne, jakie posiada. Dlaczego warto pić zakwas z buraka? Tego dowiecie się z poniższego artykułu. Serdecznie zapraszam 🙂

Dlaczego warto pić zakwas z buraka?
Zakwas z buraka

Dlaczego warto pić zakwas z buraka?

Będę mało obiektywna, bo ja akurat zakwas z buraka uwielbiam i jego smak mi jak najbardziej odpowiada. Dlatego na początku napiszę, że moim zdaniem taki zakwas jest nie tylko pyszny, ale przede wszystkim wyjątkowo zdrowy, stąd też często wykorzystuje się go w medycynie naturalnej.

  • jest polecany przy schorzeniach układu krwionośnego, szczególnie anemii; buraki zawierają witaminę C, A, E, B6, K, kwas foliowy oraz duże ilości żelaza, dlatego posiadają właściwości krwiotwórcze,
  • picie soku z kiszonego buraka redukuje ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego, w tym udaru mózgu, choroby niedokrwiennej serca i zawału,
  • znajdziemy w nim polifenole, karotenoidy i glikozydy dzięki czemu wykazuje działanie antyoksydacyjne,
  • ze względu na dużą zawartość witaminy C (w kiszonce jest ona dwukrotnie większa niż w surowych burakach), spożywanie zakwasu wpływa korzystnie na kształtowanie odporności i chroni przed infekcjami,
  • znajdują się w nim substancje o działaniu antybakteryjnym, przeciwgrzybicznym i przeciwpasożytniczym; regularnie spożywany oczyszcza organizm z toksyn,
  • napój ma właściwości antyoksydacyjne, antyseptyczne i przeciwzapalne dzięki obecności betaniny; z tego względu polecany jest przy infekcjach bakteryjnych i wirusowych i stanach zapalnych oraz na kaszel suchy i mokry,
  • spowalnia procesy starzenia się organizmu i poprawia kondycję skóry,
  • obniża ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu oraz wspomaga funkcjonowanie wątroby,
  • badania wykazały, że zakwas z buraka wspomaga naturalnie walkę z chorobami nowotworowymi i wzmacnia organizmu w okresie chemioterapii.

Kto powinien pić zakwas z buraka?

Moim zdaniem tak naprawdę każdy, kto nie ma ku temu przeciwskazań (o nich poniżej). Zakwas z buraka wspaniale wpływa na całokształt funkcjonowania naszego organizmu. W mojej diecie jest on stałym bywalcem 🙂

Szczególnie polecany jest osobom chcącym zrzucić nadprogramowe kilogramy. Pomaga oczyścić organizm z toksyn i innych substancji powstających podczas procesów metabolicznych.

Również powinny po niego sięgać kobiety planujące ciąże lub już będące w ciąży. Zakwas z buraka dostarczy spore ilości kwasu foliowego, który jest niezbędny dla prawidłowego rozwoju płodu.

Osoby z cukrzycą czy insulinoopornością również mogą po niego sięgać. W procesie fermentacji znacznie obniża się zawartość cukrów prostych.

Zakwas z buraka warto podawać także dzieciom. Oczywiście należy rozpocząć od niewielkich ilości – około łyżeczka na dobry początek, by oswoiły się z jego smakiem 🙂 Wpłyniemy korzystnie na ich odporność i mikroflorę jelit.

Kto nie powinien pić zakwasu z buraka?

Ze względu na zawartość szczawianów w burakach, które mogą spotęgować objawy niektórych chorób, nie zaleca się go przy:

  • reumatyzmie,
  • kamicy nerkowej,
  • dnie moczanowej.

    Osoby z niskim ciśnieniem powinny uważać na częstotliwość jego spożycia, bo przy długotrwałej konsumpcji może dojść do niedociśnienia.

Ile zakwasu z buraka pić?

Tak naprawdę nie ma nigdzie podanych konkretnych dawek, jak dużo takiego zakwasu pić. Natomiast jeśli chcemy czerpać z niego korzyści zdrowotne, to powinniśmy przede wszystkim sięgać po niego systematycznie – minimum kilka razy w tygodniu. Dorośli bez przeciwskazań mogą wypijać 0,5 do 1 szklanki dziennie. Najważniejsze, aby zakwas, po jaki sięgamy, był bez konserwantów i w szklanej butelce. Można przygotować go samodzielnie w domu, ale nie jest to konieczne, bo obecnie mamy szeroki wybór na rynku spożywczym, również w strefie produktów ekologicznych. Są dostępne także zakwasy z dodatkami, np. chilli, które nie tylko wpływają na smak ale jeszcze bardziej podkręcają walory zdrowotne takiego zakwasu. Na temat właściwości ostrych papryczek pisałam tutaj.

Podsumowując

Zakwas z buraka to fajny dodatek do codziennej diety, który może wpłynąć korzystnie na funkcjonowanie naszego organizmu. Natomiast należy pamiętać, że sam zakwas w niczym nam nie pomoże jeśli pozostałe aspekty zdrowego stylu życia będą pomijane, czyli np. dieta bogata w warzywa, odpowiednie nawadnianie czy przestrzeganie higieny snu. Jak zwykle namawiam Was do holistycznego dbania o siebie i o swoje zdrowie! 🙂 A zakwas z buraczka osobiście bardzo polecam 🙂

A Wy pijecie taki zakwas? Lubicie?

Przeczytaj także:

Źródło:
Paul Pitchford: “Odżywianie dla zdrowia”. Galaktyka, 2016.

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Zapisz się do newslettera i odbierz

DARMOWY EBOOK

"Kalorie się liczą, ale Ty nie musisz ich liczyć..."

Nie wysyłam spamu!

Więcej informacji znajdziesz w mojej polityce prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij