Co robicie, gdy zostanie Wam ugotowana kasza z obiadu? Odpowiedź jest bardzo prosta! Wykorzystujecie ją do sałatki na kolację 🙂 Oto pyszna sałatka z kaszą bulgur, którą serdecznie Wam polecam. Ja akurat wykorzystałam już wcześniej ugotowaną kaszę, więc przygotowanie tego posiłku zajęło mi jakieś 5 minut. Uwielbiam takie szybkie i zdrowe rozwiązania w kuchni 🙂
Sałatka z kaszą bulgur – składniki (2 porcje):
- 1 woreczek ugotowanej i przestudzonej kaszy bulgur,
- garść mixu sałat,
- 10 czarnych oliwek,
- 2 łyżki nasion słonecznika,
- 2 małe pomidory,
- 100g sera feta,
- 2 łyżki oleju lnianego tłoczonego na zimno lub oliwy z oliwek,
- szczypta soli i pieprzu.
Sposób przygotowania
Najpierw wrzucam do miski mix sałat.
Następnie dodaję ugotowaną i wystudzoną kaszę.
Później dorzucam pokrojone w kostkę pomidory oraz oliwki.
Fetę kroję w kostkę i dorzucam do sałatki.
Całość doprawiam solą i pieprzem, skrapiam olejem lnianym i mieszam.
Na koniec na suchej patelni prażę nasiona słonecznika i posypuję nimi sałatkę.
Smacznego! 🙂
Ten posiłek to idealny przykład na to, że w kuchni nic nie musi się marnować. Każdy przygotowany produkt możemy wykorzystać na kilka różnych sposobów 🙂
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂