Dziś mam dla Was przepis na pyszną, orzeźwiającą tartę cytrynowo-kokosową. Jest to kolejny dowód na to, że słodkości mogą być także zdrowe. Ta tarta właśnie taka jest! Pyszna i przygotowana z najlepszych składników. Polecam ją każdemu. Przepis bardzo prosty, a smak fantastyczny. Chyba wszystko, co kokosowe smakuje rewelacyjnie, prawda? 🙂 Oto pyszna tarta cytrynowo-kokosowa – wersja fit, która skradnie Wasze serca!

Tarta cytrynowo-kokosowa – składniki (foremka o średnicy 28cm; 8 porcji):
Spód tarty:
- 1/2 szklanki mąki owsianej,
- pół szklanki płatków owsianych górskich niezmielonych,
- 2 łyżki dowolnego masła orzechowego 100% (ja użyłam masło migdałowe),
- 6 suszonych moreli niesiarkowanych,
- pół szklanki wiórków kokosowych niesiarkowanych.
- 2 łyżki nasion chia,
- około 1/3 szklanki wody.
Masa cytrynowo-kokosowa:
- puszka gęstego mleczka kokosowego, 400ml (użyłam z firmy Real Thai),
- 6 łyżek kaszy manny,
- 1 bardzo dojrzały banan,
- wyciśnięty sok z 1 cytryny,
- otarta skórka z połowy cytryny.
Sposób przygotowania
Najpierw przygotowujemy spód tarty.
Ja użyłam do tego blendera ręcznego, ale oczywiście może być także blender kielichowy.
W pierwszej kolejności zalewamy suszone morele gorącą wodą i odstawiamy na około 3 minuty. Dzięki temu będzie nam je łatwiej blendować.
Wrzucamy do naczynia szklankę płatków owsianych górskich i mielimy je na pył. Następnie dodajemy do nich wiórki kokosowe, masło orzechowe, nasiona chia i suszone morele. Dolewamy wodę i wszystko stopniowo blendujemy na gładką masę.
Na koniec dodajemy pół szklanki płatków owsianych górskich i mieszamy wszystko łyżką.
Gotowy spód tarty dokładnie wykładamy w foremkę, zagniatając brzegi. Przyznam, że jest to najbardziej czasochłonny etap, później już będzie z górki!
Przygotowany spód wstawiamy do lodówki na około 30 minut i w tym czasie zabieramy się za krem.

Czas na przygotowanie kremu cytrynowo-kokosowego.
Najpierw wyciskamy sok z jednej cytryny oraz ścieramy skórkę na tarce o małych oczkach.
Następnie do garnuszka wlewamy mleczko kokosowe, dodajemy rozgniecionego banana, sok z cytryny i otartą skórkę z połowy owocu.
Całość gotujemy na małym ogniu i mieszamy najlepiej trzepaczką. W trakcie gotowania stopniowo wrzucamy kaszę manną i wciąż dokładnie mieszamy nasz krem tak długo, aż uzyska gęstą konsystencję.
Gotowy krem cytrynowo-kokosowy zestawiamy z ognia i chwilkę czekamy aż nieco ostygnie.

Teraz wystarczy już tylko wyłożyć krem na spód naszej tarty i rozprowadzić go równomiernie. Później tartę można dowolnie udekorować. Ja użyłam do tego otartą skórkę z drugiej połowy cytryny, wiórki kokosowe i świeże borówki. Przed podaniem polecam schłodzić tartę w lodówce. Wtedy smakuje najlepiej!
Smacznego! 🙂
JEDNA PORCJA TO:
około 314kcal
Białko: 6,1g
Węglowodany: 30,9g
Tłuszcz: 20,2g
Błonnik pokarmowy: 5,8g
Ładunek glikemiczny: 11,3
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂