Tym razem mam dla Was pomysł na pyszny obiad. Pieczone pulpeciki z fasolki szparagowej sprawdzą się idealnie! Są wspaniałe nie tylko dla wegetarian. Najlepiej smakują z kaszą i świeżą sałatką. Polecam także dzieciom 🙂
Pieczone pulpeciki z fasolki – składniki (10 porcji):
- fasolka szparagowa żółta, 400g,
- ser żółty gouda w kostce, 100g,
- 1 mała czerwona cebulka,
- 2 ząbki czosnku,
- około 1 łyżka świeżej posiekanej natki pietruszki,
- 1 marchewka,
- 2 jajka,
- 2 łyżki kaszy manny,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- 1 łyżeczka suszonej bazylii,
- pół łyżeczki czerwonej papryki,
- pół łyżeczki kurkumy,
- szczypta soli i pieprzu,
- 1 łyżka oliwy z oliwek.
Pieczone pulpeciki z fasolki – sposób przygotowania
Najpierw obieramy fasolkę i kroimy ją w około 1cm kawałki.
Następnie w garnuszku zagotowujemy wodę. Fasolkę wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy przez około 10 minut.
W tym czasie drobno siekamy cebulkę i czosnek, a marchewkę obieramy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i krótko przesmażamy cebulę z czosnkiem.
Później do miski wrzucamy ugotowaną i odcedzoną fasolkę, cebulę i czosnek.
Następnie dodajemy startą na tarce o grubych oczkach marchewkę i żółty ser.
Później dodajemy także jajka, kaszę manną, natkę pietruszki i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy.
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni, funkcja góra-dół.
Zwilżonymi dłońmi formujemy z powstałej masy pulpety. Układamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Może się wydawać, że masa jest zbyt leista, ale spokojnie, w piekarnika rozpuszczony żółty ser i jajka wszystko zmienią :).
Pulpeciki pieczemy przez 20 minut. Podajemy np. z kaszą i świeżą sałatką.
Smacznego! 🙂
JEDEN PULPECIK TO:
około 87kcal
Białko: 5,0g
Węglowodany: 5,9g
Tłuszcz: 5,1g
Błonnik pokarmowy: 1,6g
Ładunek glikemiczny: 1,6
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂