Pierniczki orkiszowe gotowe na już! :) Prosty przepis na pierniczki do zjedzenia od razu po upieczeniu. Plus kilka słów o ksylitolu.

776

Czas na najbardziej wyczekiwany świąteczny przepis, czyli pierniczki orkiszowe gotowe na już! 🙂 Ekstremalnie proste w przygotowaniu i obłędnie pyszne! Ten przepis towarzyszy mi już od kilku lat i pochodzi z bloga zielony środek, jednak nieco go zmodyfikowałam. Jest to idealna receptura na rodzinne wypieki z dziećmi, bo ciasto przygotujecie błyskawicznie. Pierniczki smakują rewelacyjnie bez żadnym dodatków, ale oczywiście można pokusić się o jakąś dekorację. W tym wpisie znajdziecie dodatkowo także przepis na lukier z pudru z ksylitolu. Serdecznie zapraszam Was do wypróbowania tych niezwykle prostych i przepysznych pierniczków orkiszowych gotowych na już! 🙂

pierniczki orkiszowe
Nasze urocze pierniczki orkiszowe 🙂
pierniczki orkiszowe
Pierniczki orkiszowe po wyjęciu z piekarnika

Składniki (2 blachy pierniczków):

  • 400g mąki orkiszowej jasnej,
  • 200g dobrej jakości miodu,
  • 100g masła,
  • 1 jajko,
  • łyżka kakao 100%,
  • 2 łyżki przyprawy piernikowej bez dodatku cukru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej.
pierniczki orkiszowe
Nie ma nic lepszego niż wspólne, rodzinne pieczenie pierniczków 🙂 Super zabawa dla najmłodszych! 🙂

Sposób przygotowania

Najpierw wrzucamy do miski suche składniki i dokładnie je mieszamy, czyli: mąkę, przyprawę do piernika, kakao, sodę oczyszczoną oraz proszek do pieczenia i sól.
Następnie w garnuszku rozpuszczamy masło z miodem. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Później zestawiamy garnuszek z ognia i wbijamy jajko. Energicznie mieszamy. Na koniec wlewamy płynną, ciepłą masę do suchych składników i zagniatamy ciasto. Następnie lepimy z niego kulę i wkładamy na 2-3 minuty do lodówki. Po tym czasie nasze ciasto już jest gotowe do wykrawania kształtnych pierniczków. Rozwałkowujemy je na 3-5mm i wycinamy kształty. Pieczemy przez około 10 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni, funkcja góra-dół.

Gotowe! 🙂

Pierniczki są gotowe do zjedzenia od razu, ale można je również przechowywać w pojemniku przez dłuższy czas.

Wszystkie pierniczki to:
około 2900 kcal
Białko: 62,3 g
Węglowodany: 481 g
Tłuszcz: 90,6 g
Błonnik pokarmowy: 21,5 g
Ładunek glikemiczny: 329,8

Jak zrobić lukier z pudru z ksylitolu?

Potrzebujesz:

  • 8 łyżek pudru z ksylitolu,
  • 2 łyżki gorącej wody,
  • łyżka soku z cytryny.

Dokładnie wymieszaj składniki i gotowe! Lukier nakładaj na ostudzone pierniczki.

pierniczki orkiszowe
Lukrujemy 🙂
pierniczki orkiszowe
Gotowe pierniczki orkiszowe ozdobione lukrem z pudru z ksylitolu 🙂

Kilka słów na temat ksylitolu

Ksylitol (nazywany cukrem brzozowym) to niskokaloryczny, naturalny środek słodzący otrzymywany z kory brzozy. Pod względem chemicznym nie jest cukrem, lecz alkoholem cukrowym. Oznacza to, że jest inaczej metabolizowany niż cukier, co czyni go produktem odpowiednim dla cukrzyków. Wyglądem przypomina zwykły cukier – to biały, krystaliczny proszek, bez zapachu. Jest tak samo słodki w smaku jak cukier, lecz ma o 40% mniej kalorii. Ksylitol w naturze występuje w wielu owocach i warzywach: śliwkach, truskawkach, malinach czy kalafiorze, oraz w grzybach.

Zalety:

  • wyglądem i smakiem bardzo zbliżony do białego cukru,
  • ma prawie o połowę mniej kalorii niż zwykły cukier,
  • ma niski indeks glikemiczny,
  • jest metabolizowany bez użycia insuliny, czyli może być stosowany przez cukrzyków i osoby z insulinoopornością,
  • zapobiega próchnicy i poprawia mineralizację szkliwa,
  • jest prebiotykiem i wspiera mikroflorę jelit.

Wady:

  • z uwagi na fakt, że do jego fermentacji dochodzi dopiero w jelicie grubym, to u podatnych osób po jego spożyciu mogą pojawić się wzdęcia, rozwolnienie, ból brzucha,
  • pomimo tego, że jest on substancją o mniejszej kaloryczności i mniej szkodliwą dla organizmu, niż zwykły cukier, to również może przyczyniać się do wystąpienia nadmiernej ochoty na słodki smak.

Na podstawie:
M. Grembecka, Ksylitol – rola w diecie oraz profilaktyce i terapii chorób człowieka, „Bromatologia i Chemia Toksykologiczna” 2015, nr 3, s. 340-343.

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij