Drogie Mamy! Ile razy jest tak, że nie macie pomysłu na obiad dla malucha? Często, prawda? 🙂 No to może skusicie się na ten fajny przepis. Oto pyszna zapiekanka brokułowa z makaronem i aromatycznym sosem beszamelowym z żółtym serem. Danie oczywiście nie jest zarezerwowane tylko dla dzieci 🙂 Myślę, że zasmakuje każdemu!
Zapiekanka brokułowa – składniki:
- garść makaronu pełnoziarnistego fusilli (lub innego),
- 1 mały brokuł, około 500g,
- 2 plastry żółtego sera.
Sos beszamelowy:
- 2 czubate łyżki masła klarowanego,
- 2 łyżki mąki orkiszowej jasnej,
- 1-2 łyżki kaszy manny,
- 2 szklanki mleka krowiego,
- mała szczypta soli i pieprzu,
- 1/3 łyżeczki kurkumy,
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej.
Zapiekanka brokułowa – sposób przygotowania
Najpierw gotujemy w garnuszku makaron według przepisu z opakowania. Po ugotowaniu odcedzamy go.
W tym czasie brokuła dzielimy na mniejsze różyczki i również gotujemy w lekko osolonej wodzie, aby był miękki (około 20 minut).
Rozgrzewamy piekarnik na 180 stopni, funkcja góra-dół.
Następnie ugotowany makaron i różyczki brokuła przekładamy do naczynia żaroodpornego i mieszamy ze sobą.
Przechodzimy do przygotowania sosu.
Najpierw w garnuszku roztapiamy masło i powoli dosypujemy mąkę. Dokładnie mieszamy najlepiej trzepaczką cały czas podgrzewając masę. Ma mieć lekko złocisty kolor.
Następnie dolewamy mleko i dodajemy przyprawy.
Sos cały czas pozostaje na małym ogniu, a my go mieszamy. Stopniowo dodajemy kaszę manną i zagotowujemy.
Mieszamy i trzymamy sos w garnuszku tak długo, aż nie zgęstnieje.
Na koniec naszą zapiekankę polewamy gotowym sosem, a na wierzch układamy żółty ser.
Pieczemy przez około 30 minut i gotowe!
Smacznego! 🙂
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂