Groszek cukrowy to niezwykle cenne warzywo, które można jeść wraz z łupiną. Jest ona delikatna i mało włóknista. Sam groszek jest niskokaloryczny, chrupiący i lekko słodki, co czyni go idealnym dodatkiem do wytrawnych sałatek. Dlatego dziś zapraszam do skorzystania z przepisu na wspaniałą, letnią kompozycję warzywną. Oto sałatka z groszkiem cukrowym i fetą, która ze względu na sezonowość może zagościć w Waszym menu w lipcu.
Składniki (4 porcje):
- garść groszku cukrowego,
- garść pomidorków koktajlowych,
- 100g sera feta,
- spora garść mixu sałat (np. sałata masłowa i rzymska),
- dressing: 2 łyżki oliwy z oliwek, łyżeczka miodu, musztardy i octu jabłkowego.
Sposób przygotowania
Najpierw gotujemy groszek cukrowy w lekko osolonym wrzątku. Krótko, wystarczy przez około 5-7 minut.
W tym czasie można przygotować dressing: należy wymieszać oliwę z oliwek z musztardą, octem jabłkowym i miodem. Aby otrzymać bardziej płynną konsystencję, można dodać 1-2 łyżeczki wody. Później ugotowany groszek należy przelać zimną wodą i można przekroić go na pół. Do miski wrzucamy poszarpane liście sałaty, przekrojone na pół pomidorki koktajlowy i groszek cukrowy. Następnie dorzucamy także fetę w kawałkach. Na koniec dodajemy do sałatki dressing i wszystko mieszamy.
Smacznego! 🙂
Bardzo podobną sałatkę znajdziecie w gotowych jadłospisach z niskim IG edycja wiosenna, które są dostępne w moim sklepie 🙂
JEDNA PORCJA TO:
około 136 kcal
Białko: 4,9g
Węglowodany: 6,4g
Tłuszcz: 10,6g
Błonnik pokarmowy: 1,7g
Ładunek glikemiczny: 1,6
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂