Kochani, czas na kolejną propozycję obiadową. Tym razem schab pieczony z pieczarkami i mozzarellą. Bardzo sycące i aromatyczne danie. W sam raz na niedzielny obiad 🙂 Na końcu wpisu znajdziecie także linki do innych przepisów z uwzględnieniem pieczarek, które również warto wypróbować. Serdecznie zapraszam! 🙂
Składniki (4 porcje):
- schab wieprzowy, 600g (ja użyłam już rozbitych przez rzeźnika plastrów schabu w ilości 6 sztuk),
- 500g pieczarek,
- mała cebulka,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżka masła klarowanego,
- łyżka oliwy z oliwek,
- 1 kulka sera mozzarella light (125g masa netto),
- szczypta soli, czarnego pieprzu, majeranku i łyżeczka suszonego oregano.
Sposób przygotowania
Najpierw rozgrzej na patelni masło klarowane i przesmaż mięso z dwóch stron do zarumienienia. W trakcie dopraw delikatnie solą, majerankiem i pieprzem. Następnie przełóż kawałki mięsa do naczynia do zapiekania. Później na czystej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij posiekaną cebulkę z czosnkiem. Po chwili dodaj pokrojone pieczarki. Całość dopraw odrobiną soli i oregano. Przesmaż aż pieczarki puszczą sok. Następnie nałóż warzywa na plastry mięsa w naczyniu do zapiekania. Na koniec na wierzch ułóż plastry sera i danie przykryj folią. Tak przygotowane mięso włóż do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika, funkcja góra-dół, na około 45 minut. Mięso piecz cały czas pod przykryciem (przykryj folią lub nakryciem od naczynia). Danie możesz serwować np. z ryżem basmati i ulubioną surówką.
Jedna porcja (bez dodatków) to:
około 355 kcal
Białko: 45,1g
Węglowodany: 9,3g
Tłuszcz: 15,2g
Błonnik pokarmowy: 2,2g
Ładunek glikemiczny: 1,6 (IG = 23,1)
Spróbuj także:
- schab w sosie pieczarkowo-porowym,
- zapiekana soczewica z porem i pieczarkami,
- makaron gryczany z sosem pieczarkowo-serowym,
- jajka sadzone z pieczarkach i porze,
- pieczarki po portugalsku,
- pęczak z pieczarkami i fetą.
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂