Kochani, dziś zapraszam Was na bardzo prosty i pyszny deser. Zrobicie go w 3 minuty, pod warunkiem, że będziecie mieli w lodówce już obranego i pokrojonego świeżego ananasa. Świeżego, a nie tego w syropie z puszki. Ale to już pewnie doskonale wiecie! 🙂 Ananasa warto spożywać głównie z uwagi na zawartą w nim bromelinę, czyli enzym wspomagający trawienie białek. Bromelinie przypisuje się także potencjalne właściwości przeciwzapalne, co jest korzystne dla funkcjonowania całego naszego organizmu. Oprócz tego znajdziemy w nim błonnik, witaminę C, magnez, potas oraz mangan, który pełni istotną rolę w metabolizmie energetycznym, utrzymaniu zdrowia kości i produkcji kolagenu. Deser pina colada w wersji fit już na Was czeka, zapraszam! 🙂
Składniki (1 porcja):
- 1 plaster świeżego ananasa, około 80g,
- 150 skyru naturalnego,
- 1/2 łyżki wiórków kokosowych niesiarkowanych,
- 1/2 łyżki migdałów,
- mała kostka czekolady 70% kakao (10g).
Sposób przygotowania
Najpierw zblenduj ze sobą plaster świeżego ananasa i skyr. Przełóż masę do naczynia. Na koniec posyp wiórkami kokosowymi, migdałami i kawałkami czekolady. To wszystko. Smacznego! 🙂
Deser to:
około 288 kcal
Białko: 20,2g
Węglowodany: 23,0g
Tłuszcz: 13,9g
Błonnik pokarmowy: 3,9g
Ładunek glikemiczny: 9,5 (IG = 50,0)
Sami widzicie, że ten deser jest bardzo prosty w przygotowaniu i nie wymaga dodatkowego cukru, czy słodzików. Dokładnie takie przepisy są w mojej książce. Znacie ją, czy jeszcze nie? 🙂
A w moim internetowym sklepie jest dostępna także kontynuacja książki w postaci e-booka z kolejnymi przepisami, tym razem także z wykluczeniem glutenu i laktozy 🙂
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂
Ja użyłam mrożonego ananasa , można już takiego kupić i wtedy zawsze jest pod ręka😁
Super! 🙂